Monday, December 31, 2012

Selamat Datang 2013


Terjaga dari tidur,
Jujurnye about pkul 12pm baru aku terasa nak bangun,
Tido takde lahh lewat sngat,
Tapi dah ajar diri nihh bangun lewat2,
Camni lahh jadinye.

Bangun pon bukan nye aku bangun terus,
Termenung barang seminit dua,
Termenung mikirkan hari esok,

Kenapa dengan esok?

Pengalaman baru dalam hidup,
Praktikal disebuah kolej,
Dikalangan orang2 yang sudah lama bekerja,
Dikalangan student2 yang sibuk dalam hal mereka,
Di sebuah environment baru yang tak begitu asing bagi aku sendiri,

Mengeluh sendiri,
Keluhan seorang insan yang agak nervous,
Nervous memikirkan ape yang akan terjadi esok hari,
Nervous memikirkan mampukah permulaan yang baik dicipta,
Nervous memikirkan mampukah pengakhirannya pon baik,
InsyaAllah, Usaha Doa Tawakkal.

By The Way, hari nih dah 2013,
Selamat tahun baru untuk semua,
Aku takde sngat azam baru yang specified,
Tapi still ade,

"Azam apekah itu?"

Tak perlulah dimention kan disini,
Cukuplah untuk simpanan diri sendiri,
Cukuplah hanya hati ini yang tahu :)



Azam 2012 pon banyak lagi tertunggak,
Tak payah nak berazam-azam sngat lahh.
PFFFTTTTTT ~


Impian dan khayalan #Part11


Sejuk mengeluh, Panas pon mengeluh.
Duhai manusia, tak kan pernah habis mengeluh dengan ape yang tuhan turunkan.
Duhai manusia, tak kan pernah tahu erti bersyukur,

Bukan tu yang nak dicoretkan,
Bukan tu juga mainpoint yg hendak dilakarkan dalam post nih,

Tu hanya sekadar luahan perasaan yang datang diminda,
Dikala diri ini sejuk2 tak berhenti disebabkan hujan yang kadang2 lebat tak berhenti skarang,
"Musim die, biarlah die turun nak basuh bumi nih yang penuh dengan pelbagai dosa"
Berbisik hati melegakan diri yang terketar-ketar menahan sejuk even dalam rumah

Buka twitter seseorang,
Teliti mata ini memerhati setiap tweet,
Setiap mention daripada org lain,
Even kalau rajin,
Follower nye satu-satu dikaji,
Even busy body skit,
Setiap patah perkataan DM nye dngan orang lain diambil perhatian.

Bukan nak jadi maniac,
Bukan juga nak jadi busy body,

Sumpah aku mengaku,
Andai nye browser 'PALEMOON' ni dibukak,
Secara tersendirinye Twitter die akan ku bukak,
Sumpah juga aku mengaku,
Andai nye BIS baru ku subscribe di phone BerryHitam nih,
Profile twitter die lah yang pertama akan ku bukak,
Lepas itu baru aku sign in twitter aku sendiri,


Dari jauh aku perhatikan die yg sememangnya jauh dari aku,
Dari twitter lah bnyak bnde harian pasal die yg aku tau,
Dari twitter lah bnyak kawan2 die yang aku kenal,

Kadang2 aku jealous tak tentu hala melihat die bertweet dngan pelbagai org,
Kadang2 aku termenung keseorangan selepas habis sesi stalk profile die,
Kadang2 aku pndang diri aku di cermin scara tak sngaja langsung,
Kadang2 aku terduduk di sejadah dilanda kemalasan untk bangun,

'Adakah aku dah cukup layak untuk dia?'

Soalan yang selalu terbuku dalam hati,
Bermain dalam fikiran,
Dan kdang mmberi effect kepada tubuh badan.

Aku tak mampu jadi sperti sesetengah org yang mampu buat org lain bahagia,
Aku bukan sape2 yang tidak akan pernah membuat salah,
Aku hanya lah aku,
Yang hanya tahu menjadi sakai kadang2,
Yang hanya sentiasa mencuba untuk membuat kan die bahagia,
Tapi yelah, Mood orang tak selalu bahagia kerana kita,




Selagi diri ini masih bernyawa,
Selagi aku dan dia masih dan bakal terikat,
InsyaAllah, Tak kan ku jemu membuatnye bahagia,
Tak kan ku lepas tanggungjawab tuh kerana dia,
Dan kerana Allah dah berikan aku tanggungjawab itu,

Akan ku manfaatkan sebaik-baiknya. Syafiqah Shafawiza

P/s : Maaf kerana Aku mungkir janji kerana aku dah cakap post yang terdahulu adalah yg terakhir untuk tahun 2012.

Sunday, December 30, 2012

Dah last day 2012 rupanya


Setelah berjaya merajinkan diri update post dalam blog yang sekian lama tak terjaga,
Terdetik nak menaip satu lagi post,
Sementara masih terdapat idea,
Sementara jari-jari yang dah agak gelap nih masih rajin ingin menekan,
Sementara keadaan yg masih sngat lah tenang.

Disangka masih lagi 30.12 di waktu ini,
Mata menjeling kearah jam dinding yang tak puas mengingatkan diri ini tentang masa,
Lupa dah over 12 o'clock,
Surely dah 31.12.2012.
Last day untuk tahun 2012.

Next day dah 2013,
Sambutan New year? Tak terdetik di hati nak meraikan lebih2.
Konsert? Enjoy di mane2 bersama sahabat?
Teramatlah malas nak pergi mane2.

Bukan nak mengata, bukan juga pandai2 nak berbicara,
Tapi kadang2 cara kita meraikan sesuatu agak terlalu melampau,
Kadang2 cara kita menyambut kedatangan sesuatu yg baru tidak mengena dngan caranya,

"Nak cakap tak elok lah sambut New Year nih?"
That's not what I mean to buddy.
Yes betul 2012 dah nak tinggalkan kita,
Yes betul 2013 dah pon menjelang tiba,
Then is there a need to celebrate it too much?

"Alahh setahun sekali jer kot." Ehh?

Rasanya tak perlu lah melampaui batas sngat even nak celebrate new year skali pon.
Tak perlu lah nak daftar diri di tempat yang mampu menambah dosa diri sendiri,
Yang sedia ada memang banyak dosa nih,
Ingat, orang 'ketiga' sentiasa setia menemani kita untuk menyesatkan kita,
Lagi2 lahh di kesempatan yang terbuka luas nih.

Masing-masing dah mampu berfikir ape yang baik, ape yang tak elok,
Cukuplah muhasabah diri sendiri untuk sejenak,
Cukuplah berfikir sedetik tentang azam kita 2012 yg lalu,
Adakah kita dah achieve semua yang kita janjikan time nak masuk 2012 dulu?
Adakah kita dah layak nak janjikan benda baru untuk 2013 akan datang?


This may be my last post for 2012 :)

Impian dan khayalan #Part10


Open browser,
Terlihat suatu blog yang baru saje diupdate,
Dicoretnya pelbagai kisah hidup dizaman kecilnya,
Dikarangnya indah mengukir seribu satu kenangan pahit manis.

Terdetik sendiri,
Aku ade blog ke?
Baru teringat, dah lame sngat aku tak update something kat blog aku sendiri,
Dah lame sngat jari aku ni tak menari diatas papan keyboard yang agak lusuh nih.


Selalu jer follow blog orang lain,
Selalu jer up to date dngan pelbagai post yang diluahkan daripada pelbagai insan,
Yang mengabdikan kenangan mereka,
Dilaman cyber agar mampu dikongsikan bersama.
Agar mampu dijadikan peringatan dengan yang lain,

Termenung lagi sendiri,
Dah nak habis 2012,
Mampukah aku hidupkan balik blog aku ni pada 2013?
Mampukah aku karang segala pahit maung hidup ku di 2012?
Mampukah aku lakarkan suatu kisah manis di 2013?



InsyaAllah, Andai diberi peluang oleh-Nya lagi :)

Wednesday, October 24, 2012

Its not about distance and time. Its all about YOU


Ye awak memang jauh,
Ye saya bukan selalu di depan mata awak,
Ye saya tak selalu disisi awak dikala awak terduduk keresahan bersendirian,
Saya mintak maaf untuk kekurangan itu,
I'm really sorry.

Its not about distance,
Awak memang jauh,
Apa kan daya saya, Andai ini cubaan tuhan InsyaAllah saya sanggup terima,
Orang selalu cakap, Jauh Mata Dekat Di Hati,
'Pepatah' tuh mungkin agak membosankan sekarang,
Namun pepatah yang mmbosankan tu lah yang saya ingin luahkan kat awak,

Awak mungkin tak didepan saya,
Awak mungkin tak disisi saya sebagaimana orang lain yang selalu ade teman disisi,
Tapi selagi perasaan ini ikhlas menerima ujian,
Awak kan selalu di Hati saya,
Awak kan selalu berlegar di fikiran saya,
Walau kadang-kadang perasaan itu merosakkan diri saya sendiri,
Sy cuba menjadi positif selagi saya mampu,

Its not about time,
Kadang-kadang hati ini mungkin tak sabar menunggu hari itu,
Kadang-kadang mungkin hati ini resah memikirkan,
apakah akan kekal perasaan bahagia ini sehingga ke akhirnya,
apakah akan tiba hari bahagia yang diimpi-impikan selama ini,

Tapi bak kata orang jugak,
Kalau dah jodoh, tunggu seribu tahun pon tak kemane,
Ye, jodoh itu wakil kepada takdir tuhan,
takdir yang tuhan dah tetapkan bagi hidup awak, hidup saya,
dan hidup kita jugak mungkin.

Saya nak katakan,
Saya bahagia dengan awak,
Saya mintak maaf atas segala kekurangan saya,
Awak segala-galanya bagi saya,

Tak mudah saya nak meluahkan semua ini,
Namun terdetik segala keberanian dan kecekalan,
Untuk jari saya nih terus bergerak menaip segala kata-kata untuk awak,

Its all about YOU miss Syafiqah Shafawiza.


Segulung kertas yang penuh makna


Present english drama for subject Technical English III done !
Present project for Final Year Project also done !
Almost all quiz, and test for the rest of others subject already done !

Sedar tak sedar, dah penghujung semester 5 aku kat sini,
Sedar tak sedar, mungkin aku patut sedar,
aku dah di part yang terakhir untuk babak drama hidup aku kat kolej nih,
babak drama hidup sebagai seorang students yang mengejar segulung sijil,

segulung sijil yang menceritakan segala liku-liku yang aku hadapi,
segulung sijil yang bakal menentukan kemana hala tuju hidup aku selepas ini,
segulung sijil yang bakal menentukan perhitungan diri ini dengan harapan kedua ibubapa di kampung,

segulung sijil yang mungkin dilihat sebagai sekeping kertas yang digulung dan diikat cantik dengan ribbon,
ataupon mungkin dilihat sebagai sekadar suatu penghargaan atas kesabaran menempuh halangan hidup di kolej ini,
namun didalamnya terdapat seribu satu ucapan tahniah daripada saudara mara,
didalamnya juga terdapat seribu satu kenangan sepanjang usaha untuk mengapai kertas tersebut,

'Kertas' itu penting bagi aku,
ia permulaan bagi coretan hidup yang terpahat didalam hati,
ia penghargaan terbesar untuk segala jasa kedua ibubapa yang mungkin tak ternilai,
ia juga sebagai wakil bagi mengucap syabas dan tahniah kepada diri ini,
yang sanggup menyahut cabaran menempuh alam hidup baru ini sejak 2 tahun lebih yang lepas.

InsyaAllah lagi setengah tahun harus aku hadapi untuk segulung kertas itu,
InsyaAllah.. Dengan izin-Nya

Penghujung Cinta

Berakhir sudah pencarian cintaku
Jiwa ini tak lagi sepi
Hati ini tlah ada yang miliki

Tiba diriku dipenghujung mencari cinta
Diri ini tak lagi sepi
Kini aku tak sendiri

Aku akan menikahimu
Aku akan menjagamu
Ku kan selalu disisimu seumur hidupmu

Aku akan menyayangimu
Kukan setia kepadamu
Kukan selalu disisimu seumur hidupmu

Tiba diriku dipenghujung mencari cinta
Hati ini tak lagi sepi
Kini, aku tak sendiri

Aku akan menyayangimu
Kukan setia kepadamu
Kukan selalu disisimu seumur hidupmu

Aku akan menikahimu
Aku akan menjagamu
Ku kan selalu disisimu seumur hidupmu

Ku kan selalu disisimu seumur hidupmu
Seumur hidupmu
Seumur hidupmu
Seumur hidupmu
Seumur hidupmu


P/s : Untuk kamu :)

Saturday, September 15, 2012

Mencuba yang terbaik untuk awak


Ya Allah,
Besar nye dugaan merindui seseorang yang jauh,
Besar nye dugaan memikirkan seseorang yang kita sayang tapi tiada disisi,
Besar nye dugaan-Mu untuk aku sentiasa menjadi terbaik untuk nya,

Sesungguhnya hikmah-Mu ade dimane-mane Ya Allah,
Aku tahu dipenghujung kerinduan ini terselit nya kebahagiaan,

Jika itu yang telah kau tetapkan dalam diari hidup kami,
Peliharalah hidup kami supaya tetap di jalan agama Mu,
Kami ini hamba Mu yang maha lemah lagi banyak khilafnya,

Tunjukkan lah kami yang benar daripada kami terus tersesat dalam kesilapan yang lalu,
Tabahkan lah hati kami atas segala ujian yang telah dan bakal melanda dalam hidup ini,

Aku bukan yang terbaik untuk dia,
Tapi termenung sendiri sentiasa mengingatkan aku,
Untuk menjadi yang terbaik dalam hidup nya,
Untuk menjadi pembimbing bagi hidup nya yang mendatang,
Untuk mengisi kekosongan imam yang dicari-cari,
Semoga harapan itu menjadi kenyataan,
Amin ~

#Sesungguhnya Engkau maha mengetahui ape yang aku rasakan Ya Allah.


Friday, August 17, 2012

Sedar tak sedar : Ramadhan kali ni dah nak berlalu.


Sedar tak sedar,
Pejam celik pejam celik,
Sekejap je bulan Ramadhan kali ni berlalu,
Tak lama lagi InsyaAllah 2 hari lagi Syawal akan menjelma,

Termenung sejenak,
Ape yang aku dah buat untuk Ramadhan kali ni,
Ape yang aku dah perbaiki diri sendiri di kala bulan penuh barakah ini berlalu,
Ape kah ibadah aku yang tak seberapa ini diterima oleh Nya?

Terpikir jugak sejenak,
Terharu bila memikirkan,
mampukah diri ini bakal menikmati Ramadhan di tahun hadapan lagi?
mampukah diri ini mengambil iktibar atas kesilapan2 yang lalu,
mampukah diri ini berhijrah ke arah yang lebih baik,
dari masa silam yang tak berapa nak cerah.

Hanya tuhan yang tahu,
Hanya dia yang menentukan masa perjalanan hidup ini,
Hanya dia yang menentukan dimanakah tempat kita di akhirat kelak.

Ohh tuhan,
Bukalah pintu hati hamba mu yang tak berdaya melawan nafsu yang jahat,
Kurniakan lah hidayah kepada hamba mu yang sentiasa jatuh ditimpa syaitan durjana,
Tunjukkan lah jalan kepada hamba mu ini yang sentiasa tewas di tangan dugaan dan mainan duniawi.


P/s : Cari lah amal yang terbaik dikala Ramadhan masih disisi.

Monday, August 6, 2012

Sesungguhnya aku memang malas

First post tuk bulan Ogos, Post kat bulan Julai takde pon.

Bukan takde idea nak coretkan pape, tapi sememang malas nak update blog nih.
Banyak sangat benda yang berlaku terutama sejak 2 bulan lepas.
Dalam bulan Julai tuh, time tuh laa final exam tuk short sem, time tuh laa budak junior baru masuk daftar, time tuh laa jugak aku attends Final PKM kat Ciast Shah Alam.
Tempat yang sama seperti Pra-PKM hari tuh.

Alhamdulillah first time jugak layak ke final walaupon aku tak expect jugak dapat layak ke final tuh.
But what i can say about the final competition is it was totally make me dump to the earth.
Dapat soalan kurang seminggu dari hari pertandingan,
Cuba jugak study ape yang patut,
Tapi aku pon ade final exam laa.
Tak kan nak focus kat competition ni jer kan. haihhh -.-

Btw, pasal competition tu akan diceritakan kat post lain,
Jikalau lah rajin. Ngeh3.
Post ni pon saje2 nak update,
Kesian dah macam terbiar sangat blog aku nih.

P/s : Oii2, keje tak siap laa, tak yah nak sebok update blog laa.

Saturday, June 9, 2012

Kesan-kesan terlalu lama bekerja dihadapan komputer.

Ramai yang masih tidak sedar bahawa duduk terlalu lama di depan komputer atau bekerja selama berjam-jam secara pasif di atas kerusi akan membuat otot-otot tubuh kita terasa kaku, keras dan mata menjadi pedih. Malah selain keluhan ringan tersebut tersembunyi juga ancaman lain yang berisiko bagi kesihatan.
New Zealand Medical Journal dalam edisi terbaru, melaporkan kajian dari Institut Penyelidikan Perubatan New Zealand menunjukkan bahawa pekerja pejabat yang menghabiskan masa terlalu lama duduk di meja masing-masing berisiko tinggi menghadapi masalah darah beku. Penyelidik mendapati, satu pertiga daripada pesakit yang dimasukkan ke hospital kerana mengidap -trombosis pembuluh darah vena (DVT) atau darah beku, adalah mereka yang menghabiskan masa berjam-jam mengadap komputer.
Penyakit Deep Vein Thrombosis (DVT) ini adalah disebabkan darah beku yang menyebabkan salur pembuluh darah terutamanya di bahagian peha danb betis tersumbat. Keadaan ini berlaku kerana aliran darah yang tidak baik hasil dari aktiviti yang pasif dan rehat yang berlebihan.
Hal ini akan diperburukkan apabila bilik yang diduduki berhawa dingin di mana udara yang sejuk itu mempercepatkan kadar pembekuan darah terutama di bahagian kaki.
Ketua penyelidik, Profesor Richard Beasley berkata sebahagian pekerja pejabat yang mengidap masalah itu duduk di depan skrin komputer selama lebih 10 jam sehari. Masalah ini biasanya dihadapi oleh pekerja dalam industri teknologi maklumat dan pusat panggilan.
Sekitar 34 peratus dari 62 sampel yang mengalami gumpalan darah adalah mereka yang dalam jangka waktu lama bekerja dengan duduk di kerusi, sementara 21 peratus penderita lainnya adalah terdiri dari mereka yang melakukan perjalanan jarak jauh menaiki kapalterbang, seperti disiarkan oleh AFP.
dvtDVT itu sendiri merupakan menurut pakar kesihatan adalah pembentukan gumpalan darah nadi bahagian dalam, paling sering dijumpai di kaki. Gumpalan tersebut boleh pindah ke jantung, paru-paru atau otak dan bisa menyebabkan rasa sakit di dada, sesak nafas atau bahkan kematian akibat serangan jantung atau angin ahmar.
Pakar Perunding Paru-Paru, Institut Perubatan Respiratori, Dr Ashari Yunus berkata darah beku ini datang dari kaki, tetapi juga boleh berpunca daripada pembuluh darah di lengan, bahagian kanan jantung malah hujung kateter yang ditempatkan dalam pembuluh darah. Dalam kes yang sangat jarang berlaku, lemak atau tisu dari tumor atau kelompok bakteria mungkin boleh berkumpul di arteri paru-paru.
Mengapa pulmonari embolisme terjadi?
Manusia memiliki sepasang paru-paru. Darah secara konsisten dipam dari kanan jantung ke paru-paru dan kembali ke sebelah kiri jantung. Dalam paru-paru, darah mengambil oksigen dan mengeluarkan karbon dioksida, sisa metabolisme.
Arteri membawa darah yang kaya oksigen ke seluruh tubuh. Pembuluh darah pula membawa darah kurang oksigen kembali ke jantung. Darah beku yang terjadi dalam pembuluh darah boleh mengalir ke salur darah di kanan jantung sebelum masuk ke arteri paru-paru, di situ sekatan mungkin boleh berlaku.
Sekatan itu boleh terjadi pada arteri yang kecil tetapi paru-paru sangat ‘rapuh’ kerana semua darah dalam tubuh melalui paru-paru setiap kali diedarkan. Kerap kali, darah beku berisiko untuk terbentuk dan tersebar ke seluruh bahagian paru-paru.
Simptom :
Cepat penat, Mengah, Sakit dada, Denyutan nadi laju, Lemah di bahagian kaki, Kurang selera makan, Batuk, Nafas pendek sama ada dalam keadaan rehat atau aktif

Cara Mencegah:
1. Stokin untuk mengelakkan berlakunya darah beku dalam saluran darah (deep vein thrombosis). Ia berfungsi untuk mencengkam kulit dan mengempiskan vena supaya darah tidak bertakung.
2. Perbanyakkan gerakan terutama di bahagian kaki.
3. Elakkan meminum airbatu
4. ELakkan membuka hawa dingin terlalu sejuk.
5. Sentiasa meminum air panas.
6. Amalkan bersenam
Rawatan Biasanya pesakit dirawat dengan ubat yang menghentikan dan memperlahankan darah beku seperti heparin dan warfarin. Kedua-duanya membantu mencegah darah beku sedia ada daripada menjadi besar dan menghentikan pembentukan darah beku yang baru.
Jika pulmonari embolisme yang dialami mengancam nyawa, biasanya doktor akan menyarankan terapi thrombolitik (mengeluarkan darah beku dari sistem tubuh dengan enzim yang bertindak memecahkannya).
.Sumber : http://www.blogammar.com/awas-jangan-berada-lama-di-hadapan-komputer/

Monday, June 4, 2012

Impian dan khayalan #Part 9


Menghitung hari untuk berjaya ,
Tapi ,
Impian saje takde gune ,
Berkhayal semate2 tak kan buat diri kite berjaya dengan sendiri ,
"Yang bulat tak kan datang bergolek , Yang pipih tak kan datang melayang"

Usaha laa sikit ,
Usaha demi mencapai sesuatu impian yang baik ,
Usaha demi membahagiakan orang yang tersayang ,

bukan hanya pandai termenung ,
bukan hanya pandai berkata-kata manis ,
tapi output nye berbeza .

Allah s.w.t pon tak turunkan rezeki kepada umat-Nya camtu je ,
Dalam azan pon selalu menyeru ,
untuk same-same mencapai kejayaan ,

tapi ape perasaan kite setiap kali mendengar kalimah tu ,
kite hanya pandai menjawab azan itu ,
tapi perasaan kita , hati kita , fikiran kita bila lagi nak terbuka ?
bila lagi nak terbuka untuk menerima maksud disebalik azan itu ?

P/s : Fikir-fikir kan laa ape yang betul , dan perbetulkan lah ape yang salah :)

Setiap detik

Setiap detik engkau yang datang mimpiku
Setiap siang malam menggangguku
Tak lelap tidurku karena dirimu

setiap waktu engkau yang selalu menghantuiku
Tak pernah lari dari pikiranku
Tak mau hilang dari ingatanku

Tahukah engkau saat gelap datang
Aku masih mencarimu
Engkau dimana

Tapi mengapa saat ku terjaga
Kau masih tak di sampingku
Sampai kapankah aku menantimu
Selalu menantimu

Setiap detik aku memikirkanmu
Setiap detik rindu meracuniku
Setiap detik teringat ku padamu
Setiap detik apa terus begini

Mohon dengarkan rintihan hati ini
Yang ku curahkan seraya ku bernyanyi
Sampai kapankah aku terus begini
Ku harap kau kan kembali kepadaku

Sampai kapankah aku terus begini
Ku harap kau kan kembali kepadaku
Ku harap kau kan kembali kepadaku
Ku harap kau kan kembali kepadaku


P/s : Setiap detik aku rindukan kamu :')

Tuesday, May 29, 2012

Impian dan khayalan #Part 8


Dengki tengok orang lain bahagia,
dengki tengok kbahagian orang muda yang sedang hangat berkapel,
dengki tengok kbahagian cintan cintun zaman remaja di muka buku,
dengki tengok kbahagian orang yg sedang dilamun khayal berdating di mana-mana,

Tapi apakah semua dengki itu berbaloi?
Apakah dengki-dengki itu mampu membuat diri kite lebih baik?
Berbaloikah berdengki dengan insan yg kaya harta dunia,
but miskin harta akhirat?

Lebih baik berdengki dengan orang yg dah kahwin,
daripada pasang cita-cita tuk buat maksiat,
yang memang terbuka tuk dapat share dosa kat akhirat kelak,
sekurang-kurangnya mereka berbahagia di jalan yang sah dan diredhai,

Lebih baik berdengki dengan seorang ustaz,
sekurang-kurangnya secara tak langsung boleh jugak insafkan diri,
daripada melupakan ibadat sbagai seorang islam,
semata-mata menjadi seorang yang kufur di mata Allah,

Lebih baik berdengki dengan seorang yang bodoh tapi tidak sombong,
daripada mengikut golongan2 cerdik pandai,
tapi menggunakan anugerah itu untuk kepentingan sendiri,
malah ade kala cerdik pandai itu lah yang suke jatuhkan bangsa nye sendiri.

Allah amat suka hambaNya yang tidak pernah melupakan Nya,
dikala senang, mahupun susah,
kerana dimana ade masalah, disitu laa ade hikmahnya,

rezeki dunia dan pahala Allah berada dimana-mana,
menunggu untuk dikutip oleh umatNya,
sebagai bekalan di dunia kekal kelak.

P/s : Ya Allah , bukalah pintu hatiku agar aku tidak lagi tersesat dari jalan agama Mu . :')

Monday, May 28, 2012

Impian dan khayalan #Part 7

Mengeluh dan terus mengeluh,
cuba bangkit dari mimpi pahit,
mimpi yang disaluti dengan kisah benar yang cukup untuk meresahkan hati,

Berfikir sejenak,
Harus kah masalah itu diletakkan di tempat pertama dalam fikiran ini,
Harus kah masalah lain yang lagi penting perlu dilupakan,
hanya kerana cinta dan sayang yang tidak bertepi ini.

Tidak pernah terfikir di hati,
ingin memainkan perasaan orang lain,
Tidak pernah terdetik di hati ini,
ingin melupakan orang yang ikhlas menyayangi,
Tapi tugas-tugas lain masih banyak menunggu,

Bangkitlah wahai diri,
engkau sekarang dah banyak hanyut,
banyak tersasar dari perjalanan hidup mu,
banyak terbabas ke lumrah hidup yang dilaknati,

Berfikirlah ape yang ibubapa mu harapkan,
letakkan lah mereka tempat pertama di pertandingan hati mu,
ingat lah jasa-jasa mereka kepada mu yang langsung tak berbelah bagi,
sehingga engkau mampu berdiri sekarang,
sehingga engkau mampu menikmati ape yang kau ada sekarang,

Walaupon tidak seberapa,
tapi bersyukurlah dengan ape yang ade,
bandingkan lah diri mu dengan insan-insan lain di luar sana,
bukan dengan yang kaya harta dunia,
tapi dengan insan yang kurang bernasib baik,
yang sentiasa memerlukan pertolongan orang untuk berdiri.

P/s : Terima kasih Ummi , Terima kasih Abah .

Wednesday, May 23, 2012

Engkau punya masalah , aku dapat bala .


Satu pagi yang tak berapa nak baik,
nak melangkah masuk ke pejabat fakulti,
ade urusan untuk diselesaikan,

Tapi rasa macam tak sedap hati,
rasa macam langkah kiri pon ade,
cekalkan hati jugak masuk menjenguk ke dalam office tuh,

Hajat ingin berurusan dengan orang lain,
namun orang lain yang memanggil,
awal-awal tak tahu sebab dipanggil,
berbagai persoalan bermain di minda sepanjang menunggu time tuh.

Tiba masa masuk tuk berjumpa,
awal-awal conversation agak baik,
namun apabila dinyatakan tujuan dipanggil,
rasa macam dikondem bertalu-talu diri ini,

Memang tujuan asal adalah untuk menyatakan ape yang salah,
tapi diri ini yang kurang pengetahuan terus-terus jer la mengaku salah,
macam pak turut pon ade,
tanpe mengetahui isi-isi yang perlu dibahaskan,
untuk membela diri yang terang-terang takde salah.

Malas nak cerita ape masalah,
selang tak lama tu,
dapat tahu yang hamba Allah ini memang banyak dibebani masalah,
sebelum diluahkan semua bara api didalam diri nya,
keatas orang lain yang langsung tak bersalah,

Takpe laa,
Diri ini masih mempunyai rasa hormat,
Bukan sayu, bukan takut,
namun hidup ini difikirkan masih memerlukan orang lain dalam semua hal.
 biar Allah s.w.t yang judge keatas diri nya,
kerana hanya Dia yang maha adil lagi mengetahui.


P/s: Mengantuk, nak update banyak-banyak tak larat. Esok la jawabnye.

Sunday, May 6, 2012

Number One For Me : Thanks mom


Lagu baru yang tersangat laa best dari Maher Zain,
Lagu best, Penuh makna yang hendak disampaikan,
Irama lagu pon best,
Video yang memang sesuai dihasilkan,

9/10 tuk Video Clip baru tuk lagu Number One For Me by Maher Zain,
Di bawah naungan syarikat Awakens record,

Untuk itu,
Hendak aku sampaikan lagu ini,
Tuk mak aku yang tercinta,

Mom,
U are number ONE for me :)


Mum I’m all grown up now
It’s a brand new day
I’d like to put a smile on your face every day

Sunday, April 29, 2012

Last Report Diri untuk April 2012


Tamatnye Semester 4 tuk sesi 2011/2012,
Secara rumusnya takde banyak perubahan,
Jika dibandingkan dengan semester yang lepas-lepas,

Kerja banyak suka menangguh,
Study tuk test last-last minute,
Study tuk final ade laa sikit-sikit,
Study tuk quiz langsung takde,
Yela , ape dalam otak selalu fikir, Alahh quiz, takde la bnyak sangat pon markah,

Semua benda buruk kan?
Ape yang baik nye aku nih?
Mak ayah harap kan yang terbaik, bukan yang terburuk,
Parents mane la nak anaknye jadi jahat kan,

Tapi final exam sem nih lebih teratur compare sem lepas-lepas,
Exam hall banyak dalam kampus jer,
takde laa sampai kena exam kat kampus satu lagi,
tak larat nak bayar minyak kereta asyik ulang-alik pergi sane time exam,

Harapan untuk semester nih,
Harap-harap takde la kena repeat tuk subjek yang aku tak berapa suke,
Tuk subjek yang kritikal untuk aku,
Lau kena repeat jugak, extends 1 year laa jwabnye.
Ya Allah mintak jauh laa kena repeat. huhu













AAZ : Tak mampu berubah banyak2. berubah sikit2 pon jadi laa

Impian dan khayalan #Part 6


Di suatu pagi ahad,
Termanggu dia keseorangan di rumah,
Ahli keluarga semua nya keluar untuk tugas dan tanggungjawab masing-masing,

Cube bangun dari kamar tidur,
Tapi tak berdaya, Syaitan masih lagi tidak membenarkan mata ini dibuka,
Namun dia cuba melawan, bangkit, dan bangkit juga.
Fuhh, Akhirnya, die berjaya duduk diatas sebuah kerusi meja laptop nya.

Menggaru kepala, Menggosok mata, Stretch tangan kaki,
Tangan nya mencapai tetikus,
Tetikus yang selalu membawanya ke alam cyber yang penuh cabaran dan kejutan,
Kejutan baru daripada ahli dunia luar,
Ada baik ada buruknya,
Yang baik dia tumpang gembira,
Yang buruk, Istighfar saje yang termampu,

Namun dia sentiasa mengingatkan diri sendiri,
Agar tidak cepat mempercayai berita daripada media elektronik ini,
Tetapkan di minda, Alam cyber ni semua boleh jadi,
Sesuatu berita tuh, entah betul ke tidak, Allahuallam,
Boleh pasti betul, Boleh pasti edit.
Boleh pasti jujur, Boleh pasti kelentong,

Dunia akhir zaman,
Penipuan sana sini, Menggeleng dia sendiri,
Hanya tuhan yang tahu ape yang betul, Ape yang salah,
Hanya Dia yang maha besar, Tuhan sekelian alam.













AAZ : Masih melatih diri untuk menilai baik buruk nye sesuatu berita .

Jenis-jenis Demonstrasi

Piket - melibatkan kumpulan orang ramai memegang sepanduk, melaungkan slogan dan berarak di hadapan banguna atau pejabat .


Perarakan - perarakan sama seperti piket, orang ramai memegang sepanduk dan melaungkan slogan cuma cara ini melibatkan penunjuk perasaan berjalan dari satu lokasi ke destinasi yang telah dipersetujui. Perarakan selalunya digunakan jika penganjur menjangkakan ramai orang akan menyertai demonstrasi ini.


Nyalaan Lilin - Majlis menyalakan lilin dibuat bagi memperingati orang yang telah meninggal dunia atau memberi penghormatan kepada mangsa bencana. ia selalunya dilakukan di tempat awam tetapi berjalan dalam keadaan suram dan senyap.


Mogok Duduk - Demonstrasi jenis ini digelar keingkaran awam tanpa keganasan. Selalunya penunjuk perasaan akan memenuhi kawasan milik organisasi atau pihak berkuasa untuk membuat tuntutan dan enggan meninggalkan tempat itu selagi tuntutan tidak dipenuhi. Ada juga penunjuk perasaan yang membuat rantaian manusia untuk menghalang persimpangan jalan atau pintu masuk bangunan kerajaan atau syarikat.



AAZ : Sekadar Perkongsian. :)

Saturday, April 28, 2012

Alhamdulillah : Rezeki PKM 2012


Alhamdulillah ,
2nd Time masuk Pertandingan Kemahiran Malaysia (PKM) kat CIAST, Shah Alam,
and First time dapat masuk final competition,

Sejujurnya langsung tak mengharap tuk pergi final ,
Sedar diri ini bukan yang terbaik,
Tapi kate orang rezeki tuhan ade dimana-mana,




InsyaAllah peluang ini akan digunakan sebaik mungkin,
Menjadi sandaran bukan nye satu kerja mudah,
Semua orang mengharapkan hasil terbaik dari diri sendiri,
Kadang2 agak membebankan,

Tapi anggaplah semua itu sokongan moral,
Sokongan yang patut dihargai,
dan pembakar semangat di hari pertandingan kelak.

AAZ : InsyaAllah . Akan diusahakan ape yang terbaik dan termampu di bulan 7 ini

Demostrasi Jalanan : Tujuan dan Objektif ?


Tak berniat nak campur politik ke ape ,
tapi dah tibe mase tuk diri sendiri amik tahu ape yang terjadi .
dan nilai dengan sebaik-baiknye , ape yang buruk ape yang baik ,

bukan asyik judge sebelah pihak dengan membabi buta ,
hanya kerana selalu follow media penyampai satu parti sahaja .
hanya kerana selalu mengadap depan tv3 ,
hanya kerana berkawan dengan puak-puak pemecah ,
hanya kerana bergaul dengan puak-puak pengampu ,
dan penindas orang lain termasuk kaum sendiri .

Gempar hari jumaat dan sabtu baru nih ,
Demostrasi jalanan Bersih 3.0 dilancarkan ,
Penyokong demostrasi dari seluruh pelusuk negara berkumpul ,
Tak mengire bangsa , tak mengire agama ,
Semua berkumpul untuk satu sebab,
Untuk membersihkan Proses pilihanraya Malaysia sekarang ,
Pilihanraya yang semakin kotor dari penggal ke penggal seterusnya ,

Tapi untuk yang terus-terus tak bersetuju dengan Demostrasi nih ?
Terus-terus membidas orang-orang yang follow demostrasi nih ,
Dengan mengatakan bahawa mereka dibawah telunjuk Ambiga ,
Padahal mereka yang berkumpul bukan laa kerana Ambiga sama sekali ,
Mereka hanya mahukan keadilan ,
Bukan pergi berdemo sebab termakan hasutan sape2 .

Diri ini sedar , hanya mampu menaip ape yang diketahui,
bukan berniat menfitnah , bukan berniat menyebelahi mane-mane politik ,
lau taip lebih-lebih , takut disalah faham oleh semua orang ,

Ape yang baik boleh lah ambik iktibar ,
Ape yang buruk sila-sila lah tegur ,
Lumrah hidup manusia , pasti ade silapnye .
Tapi berubah itu perlu .
Bukan terus jadi kotor dan semakin kotor dari hari ke hari ,


AAZ : Tidak mampu join same , keadaan tak mengizinkan .

Saturday, April 21, 2012

Kahwin : Mahal ke Murah ?


Bosan-bosan ,
Tengok video-video Ustaz Azhar ,
Terdengar salah satu video dari UAI yang membincangkan pasal hantaran kahwin orang-2 skarang ,
Pasal Mahal Murah hantaran tuh ,
Pasal antara adat dan sunnah Rasulullah ,
Pasal calon yang hendak di-decide brape nilai nye ,

Menarik jugak ,
Memandang diri sendiri pon dah boleh pikir psal kahwin , 
LOL

Memang hakikat orang sekarang ,
Tak kire kat kampung or kat bandar ,
Kat kawasan orang kaya or kawasan org sederhana ,
Lau bab nilai hantaran tuh ,
Memang agak mahal ,

Untuk kaum adam yang nak peristerikan anak dara orang ,
Standby 8ribu - 10ribu dulu dalam poket ,
Baru boleh cakap .
Kan ?

Mentaliti kbanyakan org sekarang ,
Hantaran kahwin perlu mahal ,
Tapi secara tak langsung ibubapa yang macam ni tak sedar , 
Niat diorang secara tak sengajanya umpama jual anak sendiri kat org lain ,
Padahal org lain tuh bakal suami tuk si anak tuh jugak ,

Kenape perlu mahalkan hantaran ?
Adakah untuk tunjukkan betapa bernilainya anak dara kita kat org luar ?
Adakah nak compete dengan jiran-jiran sebelah yang dah tetapkan nilai tinggi ?
Adakah kita memang terdesak nak pakai duit smpai buat camtuh skali ?

Pikir-pikir lah ibubapa kat luar sana tuh ,
Menantu tuh dah nak ambik anak dara kita ,
Dah nak tolong tanggung dosa anak dara kita plak ,
  Bertimbang rasa lah sedikit ,



AAZ : Tak kan sebab hantaran mahal , kahwin pon jadi delay . Kesian si lelaki tuh .

Terengganu FC : Bangkit laa balik wahai team football negeri ku


Orang lain ,
Real madrid laa, barca laa, chelsea laa,
Tapi aku?
Tngok prkembangan team terengganu sudah .
Malas nak sokong team luar negara , 
lau team negeri sendiri pon dalam keadaan yang terumbang ambing org kate .

Alahai , Kalah lagi . 
Terdetik keluhan dihati lepas dapat tahu news yang pasukan terengganu kalah lagi kat tempat sendiri .
Kecewa tetap ada , tapi kalah dalam match semi-final .
kat tempat sendiri ,
Rugi , dan teramat laa rugi .
Dah laa kalah ngan pasukan underDog jer ,
Lagi laa malu rase nye .

Tapi nak wat camne , 
Benda dah jadi , bukan boleh ubah dah keputusan match tuh .
Cume berharap Terengganu leh baiki lam semi-final 2nd match kat tmpat lawan .

Kejap jer takdi ,
Dapat tau news yang penyokong-2 terengganu pergi buat kecoh ,
Buat kecoh kat depan rumah Che Mat Jusoh ,
Pengurus pasukan teranung ,
Sebab nye , 
mesti laa sebab prestasi team yang merudung jer 2 3 match kebelakangan nih . 

Berfikir sejenak ,
Ade bagus , ade tak bagus nye budak-budak ni buat kecoh kat sane ,
Malas nak komen lebih-lebih ,
Biar diri sendiri jer yang tahu ,
 
Kejadian sebenar sempat dirakam oleh salah seorang dari mereka kat bawah nih ,


AlifAsyraf : Pandai-pandai hang laa ape nak buat pasni wahai si Pengurus .

Thursday, April 12, 2012

Di sebalik tabir kesibukan hidup .


Secara spontan , tak terlintas langsung nak post something kat blog malam nih.
Tapi sedih hati tengok blog yang tak terupdate,
Dalam mase yang agak lame,

Cube tuk mengarut sejenak,
Mengarut di sebalik kesibukan melanda,
Kesibukan tuk menyambut ketibaan,
Ketibaan first paper final exam tuk semester nih.

"Study baik-2, jangan terlalu banyak main"
"Jangan sampai repeat lagi paper tuh"

Kata-kata yang boleh dijadikan azimat diri,
Dari kedua ibu bapa,

Terima kasih ayah,
Terima kasih emak,

Tapi aku tau,
Aku bukan insan yang cekal hati untuk sesuatu,
Aku bukan insan yang bersungguh-sungguh tuk sesuatu,
Aku hanya insan yang hangat di awal-2,
Tapi tidak di akhirnya,

Ingin kedua ibu bapa gembira,
Ingin kedua ibu bapa berbangga dengan keputusan pelajaran,
Ingin kedua ibu bapa bahagia ade anak seperti insan cemerlang yang lain,

Namun,
Keinginan saje tidak mencukupi,
Bak kate orang ramai,
Usaha, doa, tawakkal, InsyaAllah.

Usaha tiada, doa pon jarang-2,
Ya Allah,
Teruknye insan Mu ini.


Tuesday, April 3, 2012

Sejarah April Fool : Haram bagi islam


April Fool?
Hari yang paling best nak kena kan orang,
Nak bodohkan orang,
Tapi tahukah anda sejarah sebenar April fool tuh?
Nah bace kat bawah ni and fikir sejenak,
Patut ke kite letak hari April Fool ni dalam kalendar hidup kite?

Tahukah anda jika perayaant tersebut sesungguhnya berasal dari sejarah pembantaian tentera Salib terhadap muslim Sepanyol yang memang didahului dengan upaya penipuan? Inilah sejarahnya yang disalin kembali sebahagiannya dari buku "Valentine Day, Natal, Happy New Year, April Mop, Halloween: So What?"


Perayaan April Mop yang selalu diakhiri dengan kegembiraan dan kepuasan itu sesungguhnya berawal dari satu tragedi besar yang sangat menyedihkan dan memilukan. April Mop atau The April’s Fool Day berawal dari satu episode sejarah Muslim Spanyol di tahun 1487 atau bertepatan dengan 892 H. Sebelum sampai pada tragedi tersebut, ada baiknya menengok sejarah Spanyol dahulu ketika masih di bawah kekuasaan Islam.
Sejak dibebaskan Islam pada abad ke-8 M oleh Panglima Thariq bin Ziyad, Spanyol berangsur-angsur tumbuh menjadi satu negeri yang makmur. Pasukan Islam tidak saja berhenti di Spanyol, namun terus melakukan pembebasan di negeri-negeri sekitar menuju Perancis. Perancis Selatan dengan mudah bisa dibebaskan. Kota Carcassone, Nimes, Bordeaux, Lyon, Poitou, Tours, dan sebagainya jatuh. Walau sangat kuat, pasukan Islam masih memberikan toleransi kepada suku Goth dan Navaro di daerah sebelah Barat yang berupa pegunungan.
Islam telah menerangi Spanyol. Karena sikap para penguasa Islam begitu baik dan rendah hati, maka banyak orang-orang Spanyol yang kemudian dengan tulus dan ikhlas memeluk Islam. Muslim Spanyol bukan hanya beragama Islam, namun mereka sungguh-sungguh mempraktekkan kehidupan secara Islami. Mereka tidak hanya membaca Al-Qur’an tapi juga bertingkah laku berdasarkan Al-Qur’an. Mereka selalu berkata tidak untuk musik, bir, pergaulan bebas, dan segala hal yang dilarang Islam. Keadaan tenteram seperti itu berlangsung hampir enam abad lamanya.
Selama itu pula kaum kafir yang masih ada di sekeliling Spanyol tanpa kenal lelah terus berupaya membersihkan Islam dari Spanyol, namun mereka selalu gagal. Telah beberapa kali dicoba tapi selalu tidak berhasil. Dikirimlah sejumlah mata-mata untuk mempelajari kelemahan umat Islam di Spanyol. Akhirnya mata-mata itu menemukan cara untuk menaklukkan Islam di Spanyol, yakni pertama-tama harus melemahkan iman mereka dulu dengan jalan serangan pemikiran dan budaya.
Maka mulailah secara diam-diam mereka mengirim alkohol dan rokok secara gratis ke dalam wilayah Spanyol. Musik diperdengarkan untuk membujuk kaum mudanya agar lebih suka bernyanyi dan menari ketimbang baca Qur’an. Mereka juga mengirim sejumlah ulama palsu yang kerjanya meniup-niupkan perpecahan di dalam tubuh umat Islam Spanyol. Lama-kelamaan upaya ini membuahkan hasil.
Akhirnya Spanyol jatuh dan bisa dikuasai pasukan Salib. Penyerangan oleh pasukan Salib benar-benar dilakukan dengan kejam tanpa mengenal peri kemanusiaan. Tidak hanya pasukan Islam yang idbantai, juga penduduk sipil, wanita, anak-anak kecil, orang-orang tua, semuanya dihabisi dengan sadis.
Satu persatu daerah di Spanyol jatuh, Granada adalah daerah terakhir yang ditaklukkan. Penduduk-penduduk Islam di Spanyol (juga disebut orang Moor) terpaksa berlindung di dalam rumah untuk menyelamatkan diri. Tentara-tentara Kristen terus mengejar mereka.
Ketika jalan-jalan sudah sepi, tinggal menyisakan ribuan mayat yang bergelimpangan bermandikan genangan darah, tentara Salib mengetahui bahwa banyak Muslim Granada yang masih bersembunyi di rumah-rumah. Dengan lantang tentara Salib itu meneriakkan pengumuman, bahwa para Muslim Granada bisa keluar dari rumah dengan aman dan diperbolehkan berlayar keluar dari Spanyol dengan membawa barang-barang keperluan mereka. “Kapal-kapal yang akan membawa kalian keluar dari Spanyol sudah kami persiapkan di pelabuhan. Kami menjamin keselamatan kalian jika ingin keluar dari Spanyol, setelah ini maka kami tidak lagi memberikan jaminan!” demikian bujuk tentara Salib.
Orang-orang Islam masih curiga dengan tawaran ini. Beberapa dari orang Islam diperbolehkan melihat sendiri kapal-kapal penumpang yang sudah dipersiapkan di pelabuhan. Setelah benar-benar melihat ada kapal yang sudah dipersiapkan, maka mereka segera bersiap untuk meninggalkan Granada bersama-sama menuju ke kapal-kapal tersebut. Mereka pun bersiap untuk berlayar.
Keesokan harinya, ribuan penduduk Muslim Granada yang keluar dari rumah-rumahnya dengan membawa seluruh barang-barang keperluannya beriringan jalan menuju pelabuhan. Beberapa orang Islam yang tidak mempercayai tentara Salib bertahan dan terus bersembunyi di rumah-rumahnya. Setelah ribuan umat Islam Spanyol berkumpul di pelabuhan, dengan cepat tentara Salib menggeledah rumah-rumah yang telah itinggalkan penghuninya. Lidah api terlihat menjilat-jilat angkasa ketika para tentara Salib itu membakari rumah-rumah tersebut bersama orang-orang Islam yang masih bertahan di dalamnya.
Sedang ribuan umat Islam yang tertahan di pelabuhan hanya bisa terpana ketika tentara Salib juga membakari kapal-kapal yang dikatakan akan mengangkut mereka keluar dari Spanyol. Kapal-kapal itu dengan cepat tenggelam. Ribuan umat Islam tidak bisa berbuat apa-apa karena sama sekali tidak bersenjata. Mereka juga kebanyakan terdiri dari para perempuan dan anak-anaknya yang masih kecil-kecil. Sedang tentara Salib itu telah mengepung mereka dengan pedang terhunus.
Dengan satu teriakan dari pemimpinnya, ribuan tentara Salib itu segera membantai dan menghabisi umat Islam Spanyol tanpa perasaan belas kasihan. Jerit tangis dan takbir membahana. Dengan buas tentara Salib terus membunuhi warga sipil yang sama sekali tidak berdaya.
Seluruh Muslim Spanyol di pelabuhan itu habis dibunuh dengan kejam. Darah menggenang di mana-mana. Laut yang biru telah berubah menjadi merah kehitam-hitaman. Tragedi ini bertepatan dengan tanggal 1 April. Inilah yang kemudian diperingati oleh dunia Kristen setiap tanggal 1 April sebagai April Mop (The Aprils Fool Day).

Bagi umat Islam April Mop tentu merupakan tragedi yang sangat menyedihkan. Hari di mana ribuan saudara-saudaranya seiman disembelih dan dibantai oleh tentara Salib di Granada, Spanyol. Sebab itu, adalah sangat tidak pantas jika ada orang Islam yang ikut-ikutan merayakan tradisi ini. Sebab dengan ikut merayakan April Mop, sesungguhnya orang-orang Islam itu ikut bergembira dan tertawa atas tragedi tersebut. Siapa pun orang Islam yang turut merayakan April Mop, maka ia sesungguhnya tengah merayakan ulang tahun pembunuhan massal ribuan saudara-saudaranya di Granada, Spanyol, beberapa abad silam.

Kini aku belajar bersyukur dengan ape yang ade.


Terkejut dengar orang tu dapat barang baru,
Orang tu dapat handphone baru,
Orang tu dapat kereta/motor baru,
Orang tu dapat awek baru, #ade jugak laa.

Tapi kite?
Berfikir, termenung sejenak,
Kenapa aku harus berdengki dengan ape yang orang lain miliki?
Kenapa aku harus susah hati nak capai ape yang orang lain capai?
Kenapa aku harus berkorban untuk sesuat yang ternyata sia-sia?

Berdengki itu harus,
Tanpa berdengki diri sendiri tak kan maju,
Sampai bile-bile,
Tanpa berdengki anda tak kan mampu mencapai impian hidup,
Sampai anda mati sekali pon,

Tapi berdengki pon ade batas jugak,
Jangan laa berdengki dengan ape yang sia-sia,
Jangan laa berdengki dengan ape yang mustahil tuk diri kite,

Dan,
Jangan pernah berdengki dengan orang lain,
tentang segala macam maksiat yang dibuat oleh mereka,
Sebab ape yang 'indah' di dunia,
Tak bermakna indah di akhirat.



Termenung lagi,
Adakah aku gembira dengan kehidupan sekarang?
Adakah aku dah berpuas hati dengan apa yang aku miliki sekarang?
Apakah aku mampu hidup sebegini lagi pada masa akan datang?

Aku bersyukur dengan ape yang ade skarang,
Aku bersyukur dengan keluarga aku sekarang,
Aku bersyukur sebab ade kawan-kawan yang menemani,
Aku bersyukur sebab aku masih mempunyai jalan hidup yang baik,

Tapi tak bermakna aku berpuas hati dengan ape yang ade,
Diri ini tak pernah berpuas hati,
Jika tak mampu membahagiakan kedua orang tua,
Yang banyak berkorban,
Sehingga aku mampu berdiri di bumi aku sekarang,

Sejujurnya, aku memang golongan yang kurang bersyukur dengan ape yang ade,
Tapi sesungguhnya diri ini banyak khilafnya,
Banyak salah silapnye,
Berubah itu pasti,
Hanya masa dan tuhan yang menentukan.

Thursday, March 22, 2012

Restoran Al-Safina : Lebih baik dari restoran-restoran western yang lain.


Khamis , 22 Mac 2012 , 1 hari suntuk tak makan tak minum,
kononnye puase sunat, tapi tu laa hakikat nye,
nak merase pose sunat skali-skali,
sebab rase dah lame tak pose,
Plus senior-senior pon ajak berpuase,
Last-last tinggal kite sorang jer yg berpuase sampai last brbkak.

Bukan nak cakap pasal pose sunat ke ape,
Tapi nak story sal restoran Al-safina nih,
Tempat aku berbukak puase hari nih,
Tempat first time aku rase makanan ala arab nih.













Lokasi restoran nih kalau sape-sape nak pergi,
Kat kijal, Kemaman,
Tapi agak kedalam pendalaman sikit,
Ade jer signboard yang boleh lead kite ke restoran nih bagi yang first time,
Tapi lau dah susah sangat nak cari signboard tu jugak,
Beli jer Garmin satu, takpon Google Map dulu sebelom mula perjalanan ke restoran nih.

Bagi aku,
Restoran nih jauh lebih baik,
Jika nak aku bandingkan dengan Pizza or Mcd takpon KFC,
Semahal-mahal makanan kat restoran nih pon,
Jauh lebih sedap daripada makanan2 western tuh.

Sebab-sebab aku kate camtuh?

- Environment restoran or tempat makan yang totally high class even lepas di Convert dari sebuah rumah biase.













- Pengurus restoran tuh, seorang asing yang berbangsa arab teramat lah pandai melayan pelanggan dan ramah mesra. Dalam kesibukan ambil order and hantar makanan sendiri, sempat lagi beliau tanye kitorang same ade kitorang puas hati ke tak dengan makanan yang dihidangkan. And sempat lagi joke dengan kitorang.













- Memang sesuai untuk sesiape yang berminat dengan citarasa makanan arab, dan harga memang a bit loaded, tp sesuai dengan makanan tersebut daripada anda labur duit anda melayan meratah western kat kfc or mcd hari-hari kan, Baik lah labur kat restoran islam nih.













- Plus ! Harga total tuk makanan kat sane tak kan dikenakan tax gov or tax yang tak berkaitan sampai Rm10-20 ringgit macam kat western lain like pizza or Mcd.


P/s : 4 Star aku kasi kat restoran tuh. Tak leh bagi 5 star, nanti orang kate mngade-ngade sngat.  nak 5 star pegi rase makan sendiri kat restoran tuh k.

Sunday, March 18, 2012

Facebook : Dalam status lain, kat luar lain.


News Feed...

"Islam itu indah, jagalah aurat kita sebagai seorang wanita islam"(Contoh)

Tapi kat luar?
Pergi berdating, duduk rapat-rapat sampai orang lain boleh buat fitnah ape hal?
Orang yang kenal anda kat facebook, kalau tengok anda kat luar buat camtu macam mane?
Kompem die terkesima, sebab luaran anda tak sama dengan status anda kat facebook.

Dalam status bukan main lagi jage aurat,
jaga batas, jaga sikap sebagai seorang islam,
post semua benda baik lah boleh dikatakan,

Tapi kat luar,
Takde segan, takde silu,
boleh jer main gurau-gurau dengan bukan muhrim,
cuit situ, cuit sini,
Pegang atas, pegang bawah.

Dari pegang boleh jadi benda lain jugak,
Jangan sampai menyesal takde gune nanti,
 Jangan sampai tahap orang lain judge anda sebagai perempuan/lelaki murahan.
Yang senang-senang dihasut oleh cik setan.

Biar lah diri kita sentiasa dipandang baik oleh orang lain,
Walaupon kita manusia memang ade kelemahan,
Jangan lah biarkan kelemahan tu menguasai diri kita,
Sampai kita pon terjebak dengan benda-benda haram,
Yang boleh menghancurkan masa depan diri sendiri.

Last for you, kalau ade yang menegur,
Terima lah dengan hati yang terbuka,
Kalau tak boleh terima nasihat tu daripada sesama manusia yang juga ade kesalahan,
Anggap lah nasihat tu petunjuk daripada Allah s.w.t untuk diri kita berubah menjadi lebih baik.



P/s : Same like book, don't judge facebook-er by their status.

Tuesday, March 13, 2012

The Valley of the Wolves Palestine : Filem Termahal pernah dihasilkan warga Turki

"Valley of the Wolves: Palestine (Turkish: Kurtlar Vadisi: Filistin) is a Turkish action film, directed by Zübeyr Şaşmaz, about a Turkish commando team which go to Palestine to track down the Israeli military commander responsible for the Gaza flotilla raid. The film, which went on nationwide general release across Turkey on 28 January 2011, is one of the most expensive Turkish films ever made. It is part of the  (2011-01-28)Valley of the Wolves media franchise, based on the Turkish television series of the same name, and is a sequel to Valley of the Wolves: Iraq (2006) and Valley of the Wolves: Gladio (2008). The film caused some controversy: some German film critics accused the film of being antisemitic."

-Petikan Dari Wikipedia-

 Terima kasih dan sekalung tahniah kepada Persatuan Mahasiswa Islam TATiUC kerana telah berjaya menganjurkan tayangan ini pada tarikh 12/03/2012, jam 8.45 malam. Tayangan ini tak langsung dah mencapai objektif untuk mendedahkan kepada penonton tentang pendedahan kepada keganasan yang berlaku di negara bergolak palestin yang banyak disebabkan oleh tentera Israel.

Sinopsis filem ni secara pendek boleh aku simpulkan, berkenaan dengan 4 orang warga Turki, yang diketuai Polat Alemder dan orang-orangnya yang masuk kedalam negara palestin untuk membalas dendam keatas kematian para sukarelawan yang dalam perjalanan untuk menghulurkan bantuan kepada warga palestin akibat diserang rejim zionis. 

Polat Alemder membuat siasatan terperinci sepanjang berada di Palestin dan dia semakin berjaya mencapai misinya, namun seperti tak dijangka, General tentera Israel, Mosche Ben Eliezer telah menyusahkan laluannya dengan membunuh penduduk palestin yang membantu Polat dan membakar perkampungan mereka walaupon perkampungan itu hak milik penuh penduduk palestin.

Secara tak langsungnya, filem 20Juta ini dah membuka mata dunia dengan kekejaman rejim zionis keatas penduduk palestin dan usaha yang boleh dilakukan untuk membantu negara bergolak ni untuk bebas dari kekejaman tersebut.


P/s : Malam ni tayangan lagi oleh PMIT. Jom pergi ramai-ramai.

Monday, March 12, 2012

Bile die salah, kau kata betul, tapi bila aku betul ?


Bile die buat salah,
Kau kata betul,
Bile aku buat salah,
Takpe laa kau kata salah,
Sebab aku memang salah,
Terima kasih sebab kate aku salah.
Even kau tak cube betulkan aku,
Tapi sekurang-kurangnya,
aku tau aku ade salah

Tapi kenape?
Bile die buat salah kat tak kate salah jugak?
Kenape kau kate die betul sedangkan terang2 die memang salah?
Kenape kau tak cube sedarkan die yang sedang dalam keadaan yg salah?

Agaknya kau tak sayang die kan?
Sayang sbagai seorang kawan yang sentiasa ade dikale kawannya dalam kesusahan.
Agaknya kau tak nak die berubah jadi baik kan?
Agaknya kau hanya mempergunakan die untuk kebaikan kau jer kan?

Sedarlah,
Kawan yang baik bukan untuk dipergunakan.
Kawan yang sentiasa bersama bukan untuk jadi sandaran hidup semata-mata.
Kawan yang sentiasa menegur bukan lah tanda die membenci.
Kawan yang sentiasa melihat kesalahan kita dan memperbetulkannya adalah kawan yang betul-betul ikhlas untuk bergelar kawan dalam hidup kita


Saturday, March 10, 2012

Tips tengok movie hantu kat wayang.


2 Hari lepas , baru jer pergi tengok wayang citer Woman In Black.
Macam tajuk nya jugak, Cerita nih Genre seram tahap PG13.
Memang kurang sesuai untuk budak-budak di bawah umur.

Cerita tuh same jer mcam citer hantu lain,
Ade part-part seram,
But citer nih takde pon part yang boleh digelak tawa kan.

Sejujurnya, aku pon first time experience tengok movie hantu kat wayang nih,
Dengan sound system yang menggegar telinga,
Plus jeritan hantu tuh yang bagai nak gila, (memang dah gile pon)
Dengan BackGround Music nye yang suspen,

Kesimpulannya, ketidak sesuaian untuk orang yang ade lemah jantung dan kencing manis,
dan penyakit-penyakit lain yang berkaitan laa.

Btw, semasa dalam cinema tuh,
aku ade perhati beberapa perkara yang menarik berkenaan ngan penonton2 yg lain.

Example : Ade couple yg duduk kat seat couple seberang dengan seat aku,
Ape aku perasan, Bila time part-part yg dijangka akan memeranjatkan,
ini lah perbualan diorang,
"Eh, u dah makan belom?" "Belom lagi laa."
"Tiket movie takdi brape ringgit?" "Murah jer"
"Nanti nak makan ape" "Ape-ape jer laa"

Dan lain-lain perbualan yang aku anggap useless untuk dibincangkan dalam wayang.
Bagi pengamatan aku, diorang nih memang sengaja sembang camtuh just nak avoided mate dari tengok citer hantu kat depan tuh. Hoho~

And lain-lain perbuatan yang aku perhatikan boleh dijadikan tips untuk control cool depan movie hantu tuh.

Tips 1 : Bile dah masuk scene yang korang rase akan ade benda-benda giler akan keluar kejutkan korang, cepat-cepat grab handphone korang buat-buat ade message masuk and bace. Tak pon capai pop corn or Air yg korang beli buat-buat makan or minum walaupon tak masuk dalam masuk.
Tujuannye hanya untuk avoid eye contact dengan screen kat depan tuh.

Tips 2 : Buat-buat pening kepale or batuk ke or bersin ke yang boleh buat kepale korang pergi bawah seat. Hanya semata-mata untuk avoid eye contact jugak.

Tips 3 : Sumbat Earphone dalam telinga korang, pastu pasang lagu favourite korang kuat-kuat sampai tak dengar sound system kat wayang tuh. Pastu lau ade part-part seram tuh keluar, korang gelak jer laa sekuat-kuat nya even org lain tengah terkejut tak terkata sebab takut, tapi korang kan tengah dengar lagu, tak dengar pon jeritan hantu tuh, nampak muka hantu tuh jer pon kan.

Tips 4 : Buat-buat sakit perut, and rush keluar, act macam nak pergi tandas sangat-sangat laa. Lepas keluar tuh, tarik nafas panjang-panjang, control macho skit jangan tunjuk sngat korang kuar wayang sebab takut, pastu pergi adjust awek kaunter tiket tuh. Buat-buat laa sembang skit and kuarkan ayat macam, "Cerita hantu nih bosan sangat laa, I keluar ni pon sebab sejuk kat dalam tuh. Haihh, Tak takut langsung pon rase". tapi jangan lupa lak, timing bile movie tu nak habis, masuk laa balik. Jangan tak masuk2 lak.

Tips 5 : Kalau korang jenis tidor mati, Tidor jer laa lagi senang. Pastu lau movie tu habis cakap laa camni. "Damn! Ni pasal tak cukup tido laa nih, habis tertido mase movie takdi. Geram tol!" Dalam hati, "Fuhhh, lega terlepas sudah cerita hantu takdi"


P/s : Kalau kuar tengok wayang dengan orang same, jangan amalkan selalu benda-benda kat atas tuh. Nanti kena kutuk. haha

Thursday, March 1, 2012

Busy dan malas , Blog tak terupdate .

Assalamualaikum w.b.t ,

Banyak benda terjadi sepanjang aku tak update ,
Banyak benda tuk dicerita sebagai perkongsian dengan semua ,
Banyak benda tuk dihebah sebagai peringatan ,
tapi aku tak sempat nak buat semua tuh ,

Nak kate busy takde laa busy sangat , tapi busy laa jugak .
Tapi busy aku takde laa melampau macam Dato yang berumah besar kat depan kolej aku nih .
Assignment , assessment , club activity , pastu assignment balik .
Sampai takde mase nak celah tuk blog buruk aku nih .
 Bukan kerana aku malas ,
tapi sejujur nye takde mood aku nak berikan mase free aku tuk cerita semua tuh ,
tuk aku cerita kan masalah-masalah yang tak sepatutnya aku hebahkan ,
masalah-masalah yang tak sepatutnya aku pikirkan di usia aku yang tak berapa nak tua lagi nih ,

Sebab aku bukan gedik-gedik nak ceritakan hal tak sepatutnya kat umum ,
nanti kompem org kate ,
"Alah, mase panjang lagi dah frust menonggeng pikir 'masalah' tuh. Tak yah laa. buang mase jer.'

Btw, maybe aku tapis balik masalah ape yang aku nak ceritakan kat umum.
Bukan tuk gedik-gedik nak cerita masalah hidup kat org lain yang sememang tak berminat nk tau,
Tp maybe aku ade point sendiri untuk di mention bagi memperingatkan diri sendiri ,
dan juga peringatan tuk orang lain.

P/s : Good night , Ngantuk ~ :)

Wednesday, February 15, 2012

Nukilan di malam hari .


Siapa yang tidak bergaul dengan manusia, mereka akan meremehkannya.
Siapa yang kedekut terhadap orang lain, mereka akan membencinya.
Siapa yang menghormati terhadap orang lain, mereka akan menyenanginya.
Siapa yang dermawan terhadap orang lain, mereka akan menyukainya.
Siapa yang suka meminta-minta dengan orang lain, mereka akan menjauhinya.

Kerana itu lah dia insan yang paling aku sayang .


Dia lah penyabar ,
Dia lah penyayang ,
Dia lah tempat aku mengadu , 
Dia lah tempat aku bersandar .

Kerana itu aku sayang dia ,
Kerana itu dia insan yang paling istimewa ,
Kerana itu aku pasang angan-angan ingin membahagiakan dia ,
Kerana itu aku pasang impian untuk menghormati dia ,

Selagi dia masih bernafas , 
Selagi itu lah tanggungjawab aku untuk balas segala jasa-jasanya ,
tak kan pernah berakhir ,

Sebab kata orang , 
Jasa ibu tak kan pernah terbalas ,
Jasa ibu umpama pelita yang bakar diri sendiri ,
Namun ibu yang berjasa ialah ibu yang sanggup bakar dirinya setiap kali anaknya dalam kesusahan .

Apa yang aku tak tau ,
Dan aku tak pernah pon amik tau ,
Tidak pernah name aku tersisih dikala doa selepas solat nya ,
Tidak pernah die mengabaikan doa untuk kesejahteraan hidup ku ,
Tidak pernah die mengabaikan doa untuk diampuni dosa-dosa ku yang maha banyak ,
Tak lupa juga dia mendoakan aku agar menjadi seorang anak yang solehah , 
Yang mampu menjaga dan melindungi nya dikala dia dah tak larat dan menginginkan anak-anaknya disisi setiap masa . 

Terima kasih ibu untuk doa-doa itu , 
Terima kasih ibu untuk segala jasa untuk anak mu ini yang banyan menyusahkan ibu , 
Terima kasih ibu kerana ibu aku dapat mengenali dunia ini ,
Terima kasih ibu kerana sanggup dibebani dengan masalah oleh anakmu ,

Ya Allah , Ampuni laa dosa-dosa ibuku juga bapaku ,
Ringan kan lah beban mereka sepanjang mereka hidup ,
Berkati lah hidup mereka , 
Murahkan rezeki mereka ,
Permudahkan lah jalan hidup mereka ,
Kerana sesungguhnya aku dah banyak menyusahkan mereka .

P/s : Aku tak malu jika airmata ku mengalir kerana ibu .