Wednesday, December 28, 2011

Fenomena Peminat Sukan Bola Sepak Malaysia .

Time Main Kasar :
Team Opponents - "Woi , Bapak lu main camtuh ! Lu ingat main ragbi ke nih ?!"
Team Sendiri - "Alahh , macam bapuk laa . Tackle skit dah jatuh camtuh . Berlakon ke?"

Time kena kad kuning :
Team Opponents - "Booo! Padan Muka kena kad kuning . Main la kasar lagi lain kali woii !"
Team Sendiri - "Bab* punye ref , tak buat ape pon kena kad kuning jugak ke ?!"

Time buat gol sendiri :
Team Opponents : "Haha , woi lau tak bleh buat gol kat lawan , jangan laa sampai buat gol sendiri lak, mabuk ke?! HAHA !"
Team Sendiri : "Woi , kena suap ke ape mamat nih?! Keluar la kau , duk sebok buat gol sendiri jer!"

Time Coach semangat beri arahan kat padang :
Team Opponents : "Ape kena coach tuh? gile ke, buat relax sudah lah. ni nak lebih2 plak."
Team Sendiri : "Tengok coach kite, terbaik jer, sampai berpeluh-peluh seru anak buah berjuang habis-habisan, bukan cam coach lain duk relax jer atas bangku simpanan tuh"

Time Team Menang :
"Haha , team kite kan terbaik , mane pernah kalah lau setakat lawan team kecik camtuh . Team kite sapu tutup mate jer pon bleh menang lagi . HAHA !"

(Riak nye angpa sembang!)

Time Team Kalah :
"Alahai , player main cam sial . Berhenti main bola lah , pegi masak kat dapur lagi bagus la kau! Coach pon cam haram tak pandai atur strategi nak main camne!"

(Ko cakap macam ko bagus jer kan?! pegi la main sendiri rase camne kat atas padang tuh!)

Nak dikatekan kat sini walau ape pon yang terjadi kat tengah padang tuh , sentiasa lah bersangka baik terhadap semua pihak daripada player and coach team sendiri mahupon player and coach team lawan, apatah lagi pengadil yang bertugas time tuh . Setiap performance diorang pasti diorang dah buat yang terbaik . Sape la yang tak nak kan result yang terbaik tuk sesuatu match tuh . 

Kalau ade certain situasi tuh , pengadil tuh tak leh control ke , tersilap buat keputusan ke , maafkan lah dia , sebab dia pon manusia sama macam kita jugak , sebab pengadil nih bukan type yang ade 10 mata , 10 tangan , 10 kaki yang leh handle 22 player kat atas padang tuh .

And last but not least , tuk setiap result yang team kita dapat dalam sesuatu match tuh , jangan lah putus asa plak . Kalau menang , bersyukur la sebab bukan senang player kita nak dapat gol kat atas padang tuh . Jangan la riak n sombong plak ,
as example lepas menang senang-senang plak kita nak pegi kutuk fan team opponents yang tak salah plak . 
Tu takde lak dalam ajaran agama kita kan .

Kalau team kita kalah plak , jangan la kita duk putus harapan dengan team kita tuh . Terus lah beri kata-kata semangat kat diorang melalui medium2 yang korang mampu seperti media massa or facebook ke, twitter ke or anything else la kat internet tuh . Jangan la duk kutuk cara diorang main plak sedangkan diorang dah cube sedaya upaya diorang sepanjang 90minit berpeluh kat atas padang tuh .

Tapi lau kutukan korang tu berunsurkan kritikan dengan niat korang yang maybe tuk membina style diorang main , tu bleh jer dibenarkan . Sebab kalau camtuh korang dah tunjukkan yang korang still sayangkan team korang walaupon diorang di kala duka mengenangkan kekalahan . 

Jadi lah player ke-12 tuk team negara or negeri kita . Semangat diorang pon kompem-kompem leh naik skit lau dapat kata-kata semangat yang tak terbelah bagi dari fan diorang .


p/s : Point above just for certain fan who keep being like that . Bukan semua peminat sukan negara kite camtuh kan . Hidup Harimau Malaya ! hehe

Monday, December 26, 2011

Orang lain buat kerja , Orang lain makan hasil .

Story nih aku pon baru dapat tau gak , tapi aku nak cerita kan kat sini secara general jer . Buka ape , takot gak sesape yang terase nanti . Walaupon aku baru jer dengan problem story ni sebelah pihak jer , tapi aku rase aku dah leh agak kenapalah leh jadi camtuh lak .

Susah jugak lau ade timbul sikap pentingkan kepentingan diri sendiri antara kita yang berkumpulan nih , and lagi teruk kalau yang penting diri tuh dah amik kesempatan keatas orang yang dah buat kerja tuk sesuatu program tersebut . Apabila peristiwa suka duka yang dah dilalui bersama suatu ketika dahulu kini dah dilupakan camtuh jer , and pabila datangnya detik suka , hanya orang yang tertentu sahaja yang mampu kecapi detik tuh , hanya kerana gara-gara sikap penting diri tuh . Orang lain letih-letih la buat itu ini tuk jayakan program berkenaan , tapi tak dapat ikut sekali menyertai program tuh . Sadis kan ?

Btw , aku pon nak mention kan jugak , kalau orang kritik tuh tolong la amik kire demi kebaikan kite sendiri . Walaupon ade kale nye pengkritik tuh hanyalah bertujuan tuk melemahkan kita , tp sometimes ade jugak pengkritik yang ingin membaiki ape salah kita . So , buang-buang lah ego anda itu , jangan laa sombong kalau nak membina diri sendiri . Sampai-sampai kelak suatu hari nanti , kepimpinan anda langsung tak dipercayai orang lain . Nak ke jadi camtuh ? huhu


Aku pon takde banyak idea sangat nak pikir sal point-point tuk post nih time-time camnih . The main part jer la aku leh mention , ni bukan-bukan post biase k . Ni memang luahan hati aku tuk sesuatu hal yang aku anggap memang kurang adil tuk setengah pihak .

p/s : Never betray the others , u will hard yourself someday .

Sunday, December 25, 2011

Nilai or Langkawi ?

Hello , Assalamualaikum .
Semalam baru jer balik dari rombongan kahwin anak kepada mmber ayah aku ke Selangor kat seksyen 17 . Bertolak dah malam tepat kul10 . Sampai kat sana kul5.30 pagi . Laju la jugak kot perjalanan bas nih . #Laju ke? 

Ahli keluarga pengantin perempuan pilih warna hijau tuk tema diorang . Aku tengok kenduri kat rumah diorang tuh dah serba hijau dah . Kanopi hijau , kek hijau , alas meja hijau , pakaian pengantin pon hijau , pendek kata sumer nye hijau lah . Nasib baik la gulai daging tuh tak leh cat ngan warna hijau , lau tak dengan gulai-gulai tu jugak warna hijau . haha . 

Tak nak citer sal rombongan tuh , sebab aku pon maen ikut jer , pengantin pon tak kenal yang mane satu . hoho ! Tapi yang mak aku nak sangat ikut rombongan nih sebab nak pergi shopping kat NILAI jer pon . haha . And aku diajak pon bukan lah tuk jadi pengapit pengantin ke , tukang bawak barang hantaran ke ape . Aku kena pergi nih pon sebab nak bawak barang-barang dia time shopping tuh . #Masak aku !

Pukul 3.30 ptg , sampai la kitorang kat NILAI , destinasi kegemaran tuk rata-rata kaki shopping terutamanya tuk yang suka decoration rumah macam perabot , carpet , barang-barang dapur and lain-lain lagi lah . Dari pemerhatian aku , memang kat NILAI nih barang-barang decor cam tuh memang murah dari tempat lain . Aku duk pikir memang naya laa tuk husband-husband yang ikut terpaksa isteri diorang datang shopping kat sini . Sebab nye ? Barang-barang kat sane 'besar-besar' , tapi murah . Camne laa nak bawak dalam kereta 4 tayar biase tuh , aku agak lah husband tuh kena cari jugak lori sebuah lau wife diorang berhajat nak shopping kat situ . Lau tak memang teruk la kete diorang sumbat barang-barang decor tuh . 

Aku pulak lepas 30minit jalan jer dah mula rase bosan menggiler . Sebab nye , dah la kena jadi kuli bawak barang yang mak aku beli , pastu takde barang yang sesuai tuk aku borong . I mean macam baju ke , kasut ke , seluar ke . huhu . Memang aku first time sampai kat Nilai nih , and aku pon tak 'tawaf' penuh pon tempat tuh , tapi sepanjang aku jalan-jalan tuh lau ade pon penuh ngan kedai-kedai carpet , kedai perabot , kedai accessories kereta , kedai kain pompuan and lain-lain lagi la . Nak cari kedai topup pon takde ! huhu . 

Sambil jalan-jalan tuh aku mula bandingkan suasana shopping kat langkawi dengan nilai . Bagi aku la langkawi memang top of the list lagi tuk aku shopping barang-barang murah . Sebab ? Kat langkawi aku leh cari barang-barang yang still sesuai dengan hidup aku macam baju murah ke , seluar ke , kasut pon ade , lau coklat import tuh jangan kate ape la , memang famous lau pegi langkawi tuh . Barang-barang lain kat langkawi tuh totally macam bandar-bandar lain la . Macam-macam ada . Just nasib aku tuk shopping time aku pegi langkawi baru-baru nih kurang bernasib baik skit tuk dapatkan harga rendah sebab time tuh time LIMA 2011 , so harga pon naik sikit dari hari-hari biase . tak syok sngat nak shopping dengan bajet yang tak berapa nak ade time tuh . haha . 

And for me kat Nilai tuh totally la macam aku mention takdi , barang-barang tuh memang bermotifkan decoration dalam rumah and kereta semata-mata . Sikit sangat lau nak jumpa kedai yang jual clothes . So , aku memang takde mood langsung lau nak shopping kat sana , tapi honestly lau carpet-carpet ke , perabot ke memang murah gile-gile dari tempat lain . Memang boleh jer lau nak borong barang-barang camtuh , sebab yang menjual nye terdiri daripada 'Pok seh' yang kebanyakannya berbangsa arab . Diorang nih aku tengok cam mudah cair lau di nego tanpa putus asa oleh golongan wanita suri rumah . haha ! Tengok jer la mak aku nego camne , dapat jer harga murah-murah . hehe .

Lastly , tuk yang kaki shopping tuh , shopping la kat tempat-tempat famous kat dalam malaysia nih , tak yah la gedik-gedik sangat nak pergi luar negara semata-mata tuk shopping lak . Bak kate sape ntah , Sokong lah barangan buatan Malaysia ! haha

p/s : Kalau ade sape-sape bace post nih , don't ever think i'm a kind of wasting my money just for shopping habit . :)

Tuesday, December 20, 2011

Result aku makin down ! ape jadi nih ! huhu

Petang Selasa, 20.12.2011. Management HEA TATiUC dah bukak peluang tuk student bertanya pointer mereka. Orang lain dah mula bertanya result diorang start pagi hari dah. Aku dapat tau petang tu jer dalam pukul 3 yang result last sem student tati dah boleh tau. Aku pon ape lagi, terus hantar request kat HEA dengan nama n nombor matrik aku . Tunggu punya tunggu lama lah jugak , yelah tunggu turn la katakan .

Time tunggu tuh memang berdebar gile-gile jer rse . huhu . Nak makan pon tak selera punya ke mikir kan result aku last sem . Ummi aku cakap lau berdebar tuh mesti ade tak kena ngan result tuh . Aku pon admit jer memang berdebar sangat2 sebab memang ade yang 'tak kena' pon ngan final exam aku yg lepas . 

Dalam pukul 3.30petang , #TING TONGG! bunyi inbox la konon , masuk lah msg HEA . Aku pon tengoklah result aku yang teramat down tu dengan hati yang luruh , tapi cuba terima dengan hati yang terbuka sebab aku rase memang aku deserve dapat result camtuh dengan cara aku belajar . And result ni jugak yg buat aku first time trpaksa repeat subjek . Tapi aku tak keseorangan sebab ramai gak member-member kelas aku yang lain pon kena repeat subjek tuh . Subjek tu ialah paper MATHEMATICS 2 ! 


Bunyi cam senang kan , alahh matematik jer pon , ingat subjek ape lah takdi . Matematik kat sekolah pon dah belajar kan . Tapi nak wat camne subjek tu susah bagi aku . Aku pon termenung sedetik memikirkan sebab-sebab yang munasabah yang patut aku pikirkan kenapa lah aku boleh repeat subjek tuh .

Aku tak nafikan , memang aku banyak main-main sem lepas . Kedatangan kelas pon main take lightly jer . Mujur tak dapat warning letter jer . huhu . Tapi ade 1 sebab lain bagi budak-budak kelas aku yg turut repeat subjek math nih . Bagi diorang Madam yang mengajar kitorang tu tak best . Ngajar pon cam tak ikhlas jer . Duk marah-marah jer lau kitorang tak leh buat . Pastu tak leh nego dalam hal markah nih . and banyak lagi lah .

Tapi aku tak rase aku pon patut masuk lam golongan tuh yang terus-terus salahkan madam bila terpaksa repeat subjek die . Lau nak kate tak boleh nak nego tuh maybe die cube berlaku adil and sedikit strict kot . Kalau nak cakap die tak ikhlas ngajar sebab duk marah-marah jer , tak jugak sebab kitorang tak kan pernah tau hati dan perasaan dia mengajar kitorang time tuh . Maybe die marah sayang , marah nak kasi kitorang pandai ke , marah nak suruh kitorang rase tercabar ke and do the best for all her quiz, test and final exam paper . Kan ?

Aku rase cam tak adil lau duk kutuk jer die belakang-belakang sebab aku rase aku patut hargai die , sebab die pernah jadi cikgu aku untuk subjek nih kan . Tak kan berkat ilmu tuh lau anak muridnya menderhaka . Rite ? huhu . Btw, aku tetap nak ucap Terima Kasih kat madam aku tuh even die dah buat aku repeat . 

Tapi lau pikir-pikir balik nasib aku yang just repeat math tuh nasib baik lagi sebab subjek-subjek lain yang agak kritikal jugak, aku still lulus . Tak ke naye lau kena repeat 2 3 subjek dalam 1 sem . huhu .

BTW , azam aku tuk tahun baru and sem baru nih , aku betol-betol nak buang tabiat lama aku , yang cam sedikit lalai dalam study nih . Dengan kate lain nak jadi baik skit la daripada jadi 'buruk' sampai sudah kan .

P/s : Still bernasib baik fail 1 subjek , lau fail sumer subjek kompem2 aku brhenti terus nih .huhu

Monday, December 19, 2011

Coretan malam hari.

Malam nih , pukul 9 malam pergi main futsal kat twincourt tuh . 
Da agak dah sakit kaki nih memang datang balik , huhu .
Btw , tak tau ape nak di coret malam nih , nak mengarut jer laa kot. huhu 
Semenjak 2 menjak nihh malas benor nak update blog nih , huhu .. rase dah lame tak buat new post.

Tapi takpe laa , tuk post nih nak cerita balik sikit ape yang aku tengok kat facebook hari nih.

Ade 1 situasi dah brlaku kat facebook tuh dimana seorang Budak pompuan yang agak hot di facebook tuh telah di fake kan mukenye oleh budak pompuan lain. Aku tengok tuh kat wall post si mangsa dengan tertera nya si pengeFake nih mengatakan muka mangsa tuh sebijik cam muka dia and terus kata die terus kate si mangsa nih fake kan muke die. *ape haram la main fake-fake muke orang nih. huhu. 

Tak tau la ape motifnya si pengeFake tuh, tapi menurut budak pompuan yang jadi mangsa tuh, die ade friend ngan si pelaku tuh menerusi akaun lain. tapi tak tau laa betol ke tak.

Aku terus laa follow komen-komen kat wall picture si mangsa nih, memang ramai gila lah yang like and comment nih, yelahh, orang hot kan, tapi dalam banyak-banyak komen dari si mangsa sendiri, dia nampak macam riak sedikit.. sebab nya ?

Mangsa : Die sajer nak tiru muka comel orang, yelah muka die tuh hodoh jer.

hahh , camtuh laa ayat beliau lau diterjemahkan dalam bahasa mudah.

Komen-komen lain dari sahabat mangsa jugak terus-terusan mengomen dengan mengutuk si PengeFake tuh , tapi secara tak sedar diorang jgak dah kutuk dan main riak-riak dengan ciptaan Allah. Aku pon tak tau lah ape kena kes main fake fake muka orang lain nih, tapi cube laa bincang leklok dengan si pelaku tuh kenapa die buat camtuh takleh ke. Ni tak, terus-terus jer mencarut la, ape lah, buat ape, tambah dosa sendiri ade la kan. Aku memang tak tau pape , and aku rase aku boleh anggap tu benda kecik and tak yah nak dipanjang-panjang kan. yelaa , mungkin aku ni tak hot and tak lawa pon sampai orang lain pon nak buat fake muka aku kan.

Hanya satu jer nak cakap , tak payah lah sebab facebook kita gaduh sesame islam , tak payah lah sebab facebook kita semakin riak dan takbur dengan ape yang Allah s.w.t kurniakan kat kita , sebab kita juga tak sedar , ade "3rd party" yang sedang menunggu mase menjatuhkan kita dengan membiarkan kita bergaduh sesama sendiri just kerana hal kecik tuh.

Kalau dah tak leh sabar sangat and marah kat si pelaku tuh, beristighfar laa bebanyak and sentiasa laa anggap ape yang terjadi nih sentiasa tersedianya hikmah daripada tuhan.

P/s : Please fake my picture ! LOL

Saturday, December 17, 2011

FTL @ Facebook TimeLine , style ke tak ?

Baru jer 2 3 hari aku kenal TimeLine twitter nih , keluar pulak benda baru .
Kali ni Facebook TimeLine laa plak . haihhh ! 

Overall tuk Timeline nih , interface die nampak lagi style skit dari yang lame sebab nya bleh letak cover banner besar-besar punye kat profile tuh , so kalau letak gambar sendiri kat cover banner tuh memang orang kenal terus laa lau yang dah kenal . 

Tapi honestly turutan masa untuk post or anything else macam serabai skit sebab bercelaru sangat cara susunan die tuhh, sampai pening nak tngok yang mane satu post yang dulu . huhu .

But BTW , pembaharuan facebook menerusi Timeline nih ade jugak gune and manfaat nye , maybe dalam masa seminggu anda agak janggal jugak dengan interface baru profil facebook anda , tapi lama-lama nanti ok laa tuh . *biase laa bnde baru , kna laa biase kan diri dulu kan . 


Sory laa profile aku pon agak serabai dan memeningkan kan ?

Tahniah laa Mark Zurkerberg sebab dah berjaya buat Timeline nih , lain kali buat laa bebanyak lagi ye .

Tuk yang tak buat lagi Facebook Timeline yang baru nih bleh laa klik sini tak pon kalau terus nak pergi ke guide page facebook klik sini .

p/s : agak-agak lah ni lah kerja and hasil research worker-worker kat pejabat facebook tuh kan .

Bersyukur dengan ape yang ade .

Emak selalu pesan , tuk bersyukur dengan ape jua yang Allah kurniakan kat kita . 
Jangan pernah mengeluh walaupon terdesak didalam kepayahan hidup , sebab suatu kejadian pasti ada hikmah.

Jangan laa berdengki dengan orang yang mampu naik roket ke bulan , jika kita masih mampu naik kapal terbang di udara , sebab kita lebih baik daripada insan lain yang masih tidak mampu untuk 'terbang' di udara . 

Bersyukur laa jika kita still mampu memiliki dan menaiki sebuah kereta , sebab kita lebih baik daripada orang yang hanya mampu memiliki dan menaiki sebuah motorsikal . 

Bersyukur laa jika kita still mampu memiliki dan menaiki sebuah motosikal , sebab kita lebih bernasib baik daripada orang yang hanya memiliki sebuah basikal .

Bersyukur laa jika kita still mampu memiliki sebuah basikal , sebab kita still bernasib baik daripada insan yang hanya mampu berjalan kemana-mana tempat yang dihajati .

Bersyukur laa jika kita masih mampu berjalan dengan kedua-dua belah kaki , sebab kita masih lagi bernasib baik daripada insan yang tidak mempunyai kaki atau tangan untuk hidup nya .

Bersyukur laa andai kita kehilangan tangan atau kaki , sebab Allah masih sayangkan kita dengan beri kita nyawa untuk bertaubat dan cari bekalan di hari yang mendatang di alam sana .

Tapi jangan lah terus-terusan berpuas hati dengan nikmat yang sedia ada , sebab orang lain tak akan memajukan hidup kita sendiri , melainkan kita sendiri yang sentiasa mengambil peluang untuk mencuba apa yang terdaya dalam hidup kita .

p /s : pikir-pikir kan lah :)

Friday, December 16, 2011

Miss My Tenis Life !

Suatu hari Jumaat yang tenang , terasa bosan giler2 duk kat rumah jer petang tuh. Duk termenung dalam 30minit jugaklah, ternampak lah Raket-raket tenis aku yang tersimpan rapi kat dalam Rak , sekali ngan beg Tenis tu sekali . Maka dengan kebosanan yang melanda , terpikir lah nak main tenis petang nih ngan adik aku . Rindu sangat nak pegang raket tenis balik lepas hampir 5 bulan tak main kat court tenis Dungun tuh , tempat aku main tenis hari-hari time petang dulu sebelum melangkah ke alam Universiti .

Terus-terus call adik aku yang ade kat rumah member suruh balik cepat-cepat . Die pon semangat jer nak main . Tapi tunggu punye tunggu dalam 30 minit baru nampak bayang balik . Haihhh ! Pukul 5.45petang , start kereta , terus pergi D'gate Dungun beli bola Tenis se tin , nego punye lah nego , dapat Rm20 jer , bese-bese beli boleh laa dalam Rm18 , tapi dah desperate sangat sebab dah lewat dah lau pikir balik . Pukul 6petang tepat sampai kat court .

Sampai-sampai jer kat sana terserempak ngan Cikgu Hasbullah . Otai tenis kat Dungun nih . Dia pon terus sound bernada joking kat kitorang , "Nak lawan ke?" hahaha ! 

Dulu-dulu main pon die lah partner , die lah lawan aku dan adik aku tiap kali main petang-petang . Die nih dah agak berumur jugak , tapi honestly kalau di kire main petang-petang tuh memang kuat lagi die punye body untuk buat aktiviti outdoor macam tenis tuh . Cume stamina jer lah dah makin kurang , pape pon gua salute cikgu Hasbullah nih sebab banyak gak beri tunjuk ajar kat aku dan adik aku tentang tenis nih . 

Selain Cikgu Hasbullah jugak , pakcik-pakcik lain yang selalu aku main ngan diorang ialah Pakcik Rashid , Pakcik Saidi , Pakcik Awang dan Cikgu-cikgu lain yang selalu main kat situ . Sumer-sumer tuh member ayah aku , tu lah pasal boleh rapat dan boleh buat partner lau main sekali ngan diorang . And for being honest jugak , best main ngan diorang , sebab boleh praktik dah camne cara nak main ngan orang besar cam diorang . Pasal Ayah aku plak , die dah lame sangat dah tak turun court main tenis . Dulu die pon termasuk dalam golongan-golongan Otai yang main kat court Dungun . Selalu jer wakil Dungun lau ade tournament . Sebab die tak pergi main ? Terlampau sibuk dengan kerja kot . Dah tuh balik lewat-lewat , penat memang dah malas dah nak hayung raket tenis tuh plak kan ? 

Seingat aku balik , ayah aku lah yang banyak inspire aku dan adik aku tuk ceburi bidang tenis nih . Dulu sebelum main tenis , aku merapu jer tak tau nak wat pe petang-petang time freetime . Die lah yang support kami tuk raket-raket kami yang berlambak tuh , beg-beg raket kami and macam-macam lagi lah yang buat aku sampai ke tahap yang boleh dibanggakan walaupon tak setinggi mane pon . 


p/s : to my Father , thanks a lot for inspire me in this sport long time ago ! :)

Keagungan Zikrullah ~

video

Ustaz Dzulkarnain Hamzah - Sedutan Daripada Indahnya Iman kat Astro Oasis .

Tenang bila dengar zikir nih , Syahdu jer .

Semoga kehidupan kita sehari diberkati Allah s.w.t. Amin ~


p/s : Bila la lagi nak ubah diri ini jadi baik plak . Huhu

Thursday, December 15, 2011

Ya Allah .


Allah......Allah.....Allah tuhanku. 
KepadaMu terpaut hati yang dipenuhi cinta,
Untuk mengenalMu dihimpunkan semua akal yang berbeza,
Tidak tenang aku kecuali dengan mengingatiMu,
Tidak tenteram jiwaku kecuali ketika memandangMu,
Allah.....Allah.....Allah tuhanku,
Engkaulah yang ditasbihkan di semua tempat,
Yang disembah di setiap zaman,
Yang mawjud di seluruh waktu,
Yang diseru oleh setiap lidah,
Yang dibesarkan dalam setiap hati,
Allah.....Allah.....Allah tuhanku,


Monday, December 12, 2011

Ekspedisi di Langkawi terbaik ! Unforgettable moment ever !

 Dungun ! im back ! hahaa ~

Balik Dungun selepas 4 hari 3 malam duk berekspedisi di langkawi.. Ekspedisi yang tersangat lah seronok dengan KLKM 19 TATiUC. Banyak benda yang telah dipelajari sepanjang kat sana.. Excited nak citer nih boleh? Lau ade yg kate tak bleh pon sory laa, nk citer gak nihh.. haha ! 

Awal-awal nak pergi pon dah rase cam we are going to work as a team sepanjang kami kat sane.. Saye pon rase cam tak nak pegi awal-awal sebab tak bese dengan perasaan tidak malu di tempat orang.. But lets see the short story i make myself above k..

what im really wanna wrote here was my experience sepanjang berekspedisi kat sane.. Experience yg dimaksudkan tuh macam meyakinkan diri tuk hilang rasa malu berdepan dengan penduduk kat langkawi tuhh seperti merelakan diri tuk tahan kereta orang asing nk tumpang sekali.. *tak pernah hayat den tahan-tahan kereta orang nih ! huhu.. meh flashback balik antara org yang berbaik hati bagi tmpang kereta diorang..

1. Sebuah lori pasir baik hati tmpangkan group 6 iaitu group sy pegi ke galeri perdana, tapi separuh jalan jer, camne pon trima kasih jgk sbab kasi tmpang. 

2. Berjaya tmpang sebuah kereta wira yg dinaiki seorang pkcik 40an yang jugak dulu seorang pengakap yang pernah berkhemah dimana-mana.. So, beliau paham dengan keadaan kitorang yg tk bermaya dh nk jalan time tuh..

3. Lepas kuar dari Galeri Perdana, pegi makan kat majlis makan-makan kat kampung belakang. Majlis tu sempena dengan Perasmian Geopark oleh PM. Then tmpang seorang abg menaiki kereta Saga Aeroback yang terlibat dengan konvo Pemuda Umno di langkawi tuh, walau pon busy, beliau still berbaik hati menumpangkan kami untuk sampai ke Ayer Hangat Village.. Lepas settle kat Ayer Hangat tuh, terus pegi ke Pantai Pasir Hitam tuk berkhemah pada malam pertama.

4. Second day, time otw nk pegi ke checkpoint kereta kabel, awal-awal tumpang lori minyak, tapi dia tak berani pegi jauh sebab takut kantoi ngan LPKM sebab bawak muatan lebih iaitu kami-kami budak kelane ni lah yang mnumpang lori dia tuh.

5. Lepas jalan skit otw nak pegi cable car tuhh, tibe laa sebuah kereta Nissan Sentra yang dipandu oleh 2 orang perempuan yang jugak bekerja kat kereta kabel tuh, tersangat beruntung kami rasakan.. Tapi nk naik tuh rase serba salah sikit sebab diri sendiri pon dah kotor, tak best lak rase kotorkan kereta orang lain.. huhu

6. Selepas selesai enjoy naik kereta kabel, our next checkpoint is Padang Beras Terbakar kat Padang Maksirat.. First-first lepak2 dengan ahli group, nak amik nafas skit sebab panas skit, dalam 10minit datanglah sorang pakcik yang jugak usahawan berjaya bernama Encik Wan Rosli.. Beliau dengan ramah bertanyakan destinasi kami dan sudi menumpangkan kereta beliau iaitu Mercedes Benz tuk ke Beras terbakar tuhh.. Rase segan tuh tetap ade, tapi gua naik mercedes wooo, kereta baru lagi tuhh, excited sngat2 ! haha.. time otw ke beras terbakar tuhh, beliau singgah kejap ke Maybank berdekatan sebab nak pegi check duit saham die masuk ke tak lagi.. Wahhh2 !

7. Habis makan-makan kat checkpoint Beras Terbakar tuhh, terus menuju ke tempat bermalam kami tuk hari kedua iaitu Kampung Buku.. Perjalanan kami kesana jugak tersangat lah excited.. Sebabnye ? Kami tumpang kereta Drift ! hahaa ! first time naik kereta Drift, Jie ngan Haq, budak group yang tak hilang lagi fobia naik kereta kabel terus 'demam' balik sebab naik roller coster kat atas jalan ! haha ~

8. Third day, hari yang memang dijangka menjadi paling memenatkan sebab terpaksa pikul bag persendirian sekali yang sebelum nih dibawak oleh urusetia.. First checkpoint ari tuhh ialah Makam Mahsuri.. Otw pergi sane tumpang lori pasir 10 tayar beramai-ramai dengan 7 group lain.. Havoc giler time tuhh.. sampai2 kat Makam Mahsuri tuh tak leh masuk plak atas sebab-sebab yang tak dapat dielakkan.

9. Keluar dari makam Mahsuri tuh, pergi buat tugasan seterusnya iaitu Gotong Royong kat rumah penduduk setempat.. wahh2 ! rajin-rajin tuhh.. haha.. Group kami telah pilih sebuah rumah yang dihuni oleh seorang tukang kayu yg sudi mmbenarkan kami membersih rumah beliau *Konon laa ! hahaa ! Lepas siap gotong royong tuh, destinasi seterusnya ialah ke Airport Langkawi dimana menjadi medan petunjukan LIMA 11'. Kami pergi kesana dengan menaiki sebuah Lori pasir biase.. 

10. Last checkpoint adalah kat Taman Lagenda kat pekan kuah.. Kami pergi kesana dengan 2 buah Van daripada kedai hardware yang setelah di nego oleh member-member saye sndiri, akhirnya beliau setuju tuk menghantar kami kesana tanpa sebarang upah..

Tu lah sedikit sebanyak citer tuk diri saye sendiri yang mmpu sy tulis kat atas tuhh.. Kalau nak dikarang kan lagi masih banyak benda nak diceritakan kat atas tuhh, tapi lau ade yang sudi bace pon sure bosan lau tulis panjang2 kan?

Secara konklusi nye, ekspedisi tu mengajar saye tuk benar-benar berdikari di tempat orang.. Mengajar tuk berfikir panjang dalam sesuatu perkara dan sedia tuk hilang rase malu tuk berinteraksi dengan penduduk setempat jika kite memerlukan pertolongan mereka..

Sepanjang 4 hari tuh jugak, saye sendiri dapat rase kan
semangat kerjasama yg berjaya dipupuk diantara ahli KLKM 19 TATiUC yg menyertai dalam semua hal yang dilalui bersama.. Tahniah kepada penganjur sebab berjaya menganjurkan program seperti ni tuk kami, memang tidak dinafikan ekspedisi ni memenatkan, tapi bile lagi nak lalui kepenatan camni kan kalau bukan sekarang.. :)

p/s : Unforgettable moment ever !

Tuesday, December 6, 2011

Nama ohh Nama

Ade perhati tak nama orang dulu-dulu ngan orang sekarang-sekarang? Sumer orang pon dah pernah tahu ape name paling glamour kalau dulu-dulu. Contoh? 
Jenab ? Minah ? habis-habis maju Fatimah laa. Tu laa name zaman-zaman 60-70an kan.. 
*Am i right?

Tapi tengok laa name sekarang, fuhhh cantik sesangat laa name generasi sekarang.. Sape yang bagi? kompem laa mak ayah kan.. adoii , ape laa. Nak bagi contoh, tapi mintak jangan sesape terasa hati laa k.. 
*Saya hanya memuji nama anda cantik, thats why i make it as example here

Lau nama-nama cantik sekarang kebanyakan tambah nama macam "Puteri" ke kat depan, tak pun "Tuan" ke, dah macam pangkat istana diraja zaman dulu-dulu dah.. hehe.. Kalau lelaki diletaknya name "Daniel" ke, nak lagi kelihatan macho diletaknya name panggilan belia-belia sekarang seperti "Zack" ke.. 
*macho kan kan ?

Name tuh nampak jer macam small matter jer kan? Alah setakat name panjang-panjang camtuh ade ape sangat la kan. tak sampai lagi 2 muka surat lau letak name panjang-panjang pon.. *what the~ . tapi ade ke kita terpikir impact name tuh kat orang tu sendiri pada masa akan datang? Let me stat an example here .

Jejaka : Hey awak, jom kuar makan nak?
Awek : Ape awak-awak? saye takde name ke awak nak panggil? or tak ingat name saye nih?
Jejaka : Err, saye ingat laa name awak.. Name awak Tuan Puteri Nur Sakk...... errr *blankkk !
Awek : Hahh ! tengok name saye pon awak tak ingat, nampak sangat tak sayang saya kan ! *merajuk ~
Jejaka : Sayang-sayang, leh gitau sekali lagi tak name awak ? *memujuk ~
Awek : Yelaa2.. Name saye Tuan Puteri Nur Sakinah Balqis binti Ahmad K............ ape ntah *gelabah ?
Jejaka : Tengok ! Name awak yang panjang berjela tuh camne laa saya nak ingat ! awak pon duk ingat name sendiri jer sampai tak ingat name ayah sendiri ape cerr? *marah.
Awek : ZZZzzzz ==''

*Tak paham citer kat atas tuhh? 
Just nak mention yang ade certain budak-budak even remaja yang kat sekolah menengah kadang-kadang tak ingat name ayah sendiri bila duk ingat name sendiri yang panjang berjela-jela tuh.. teruk tak ? 

Impact lain name panjang-panjang jugak terutama tuk anak-anak yang masih dibangku sekolah lagi, agak-agak laa, kalau name pon sahaja pon dah sampai 10 patah perkataan, agak-agak cukup ke nak tulis dalam ruangan Nama candidate tuk kertas jawapan peperiksaan ? macam tak jer kan..

Lagi pon, adakah name yang diberikan comel-comel tuhh menjaminkan kebaikan dalam maksudnya ? Tak terpikir ke kalau-kalau diberi name cantik mane pon ataupon disalah eja name itu akan membawa maksud yang buruk, ape kesannya dalam hidup seseorang tuh ? 

Kejahilan masyarakat dan kelalaian Ulama’ adalah di antara faktor mengapa berlakunya kesalahan (bertentangan dengan kehendak syariat) dalam memberi nama kepada anak-anak yang baru lahir. Adalah amat menyedihkan perkara ini tidak begitu dipedulikan seolah-olah kesalahan tersebut tidak begitu penting walhal Nabi s.a.w. amat menitikberatkan hal ini dengan mengubah nama sahabat-sahabat yang tidak elok atau tidak sesuai. 

tuk contoh-contoh nama yang tak baik dan sering disalah eja dalam agama ialah :

-Sukri (kemabukanku) yang sepatutnya dieja Syukri (kesyukuranku)
-Nordin (tiada makna) sepatutnya dieja Nuruddin (cahaya agama)
-Sya-ari yang maksud (buluku?) sepatutnya Asy'ari
-Jamaluddin (Unta Agama) - yang sepatutnya dieja dengan name Jamaaluddin (kecantikan agama)
-Kadir (kerih) patut dieja Abdul Qadir (Hamba yang maha berkuasa)

Bagi nama yang tak elok seperti nama Ezani yang dipendekkan menjadi Zani (lelaki penzina)

Nama yang terpengaruh dengan budaya  barat, contohnya:-
 -Isaac – asalnya Ishak (Nama Nabi) 
-Harry – asalnya Khairi (Kebaikanku)

Setakat tu jer contoh yang boleh dibagi tuk pengetahuan semua.. Untuk parents-parents baru kat luar tuh yang bakal menimang cahaya mata, berilah nama kepada anda dengan sebaik-baiknya.. Rujuk dan bertanyalah kepada yang lebih mengetahui tentang nama jika kita berhajat untuk memberi sesuatu nama kepada bayi kita.. Berilah nama itu jika ia bermaksud baik, dan cuba mengelakkan memberi nama yang kurang elok.. 


p/s : im not yet a parents, but i just really want to wrote points above..

Sunday, December 4, 2011

Bekerja : Penting nya adab sewaktu bekerja.

Hari ni bangun sedikit lewat sebab semalam tidor lewat, tensyen buat post pasal running man tu punya lah lame sebab tak tau lah ape masalah blogger nih tulis punya panjang giler-giler separuh die kerat.. Terpaksa lah tulis balik.. Tapi tak kesah laa pasal tuh. Bangun jer dah kena berleter dengan permaisuri rumah, omak den laa, sapo lagi kan.. hehe.. Pastu tengahari sikit hantar beliau ke Bank Tabung Haji.. Pastu die suruh laa saya tolong bank-in duit kat bank *** nihh..

*Panjang nye story tak berkaitan plak kat atas tuhh.. Takpe lah, back to topic!

Sampai jer kat bank *** nihh, cheq pon teruslah pegi ke mesin atm tuk bank-in nihh.. Mase enter pintu bank tuh ternampak lah 2 orang abg guard *sebab muda lagi, tengah bercakap.. Nampak gaya diorang cakap tuh giler-giler serious jer.. Cheq tak kacau laa sebab maybe hal pejabat diorang ke ape ke.. Cheq pon buat donno jer laa continue ngan keje cheq nak bank in duit tuhh.. Sambil-sambil tuh ade laa bebudak mane ntah main keluar masuk keluar masuk dalam 2 3 kali.. Terdengar laa abg guard tu marah kat budak tuhh..

"Oit dik, ape plak main keluar masuk nih, nak pegi mane hah?!"

"Sounds mad rite?

Dengan nada marah tuh yang agak lantang, cheq pon cam terkesima laa sekejap sambil lam hati, 

"Hai bro, tak kan camtu cara nak marah budak yg berumur 2 3 tahun camtuh? Beradab nye lu nih bro"

Care die tegur pon cam tegur orang cam cheq nih yang berumur 17, 18 tahun.. Tak kesah lagi dengan tuh, die marah lak sorang lagi budak mane ntah jugak, yang duk khusyuk main tekan-tekan kat mesin ATM sebelah aku jer dengan berayat kan,

"Oi dik, duk buat ape tuh hah?! Tu bukan mainan mung nak main tekan-tekan camtuh! Mane mok ayoh mung nih?!"

*perghhh ayat, marvelous!

Takde laa, maybe aku pon patut take lightly pasal tuhh sebab yang die tegur pon budak-budak jugak.. Tapi budak-budak takde perasaan ke? ingat orang lepas bersunat jer ade perasaan? Bagi saya lah, dengan berbekalkan kerja dia sebagai Guard bank tuhh, die pon patut ade adab menegur jugak tak kire sape pon yang die tegur, kecik ke, besar ke, Tua ataupon Muda, dia patut kekalkan adab dia.. Jangan ingat die pegang senapang patah tuh die bleh 'shot' jer sape-sape yang die suke.. kan?

Hopefully jangan sape-sape lak terase pasni.. sebab setiap pekerjaan lain pon ade adab jugak kan, im not saying that only the bank's guard got his own manner, the others job need it too..
Untuk yang sudah bekerja , perbaikilah niat anda untuk bekerja seharian.. Pastikan niat anda bekerja semata-mata kerana Allah dan anggap pekerjaan tersebut sebagai satu ibadah.. Jangan rasa terpaksa untuk pergi ke tempat pekerjaan pada hari-hari anda..

Selain itu, jangan lah selalu bertangguh kerja yang sedia ada kerana kita tak tahu ape yang akan jadi kat kita pada masa akan datang, mane tahu kite akan jatuh sakit and tak dapat hadir bekerja, then sape yang akan siapkan kerja kita yang bertangguh tuh, adakah ada kawan-kawan anda yang benar-benar sudi menolong tuk menyiapkan kerja-kerja anda dikala die juga sedang sibuk dengan kerja sendiri?

Moreover, selalu lah datang awal ke pejabat. Rasulullah saw juga ada bersabda: “Ya Allah Ya Tuhanku, berkatilah umatku yang berpagi-pagi.” (Riwayat al-Tirmizi, Ibnu Majah dan Ahmad). Utamakan ibadah jugak dikala kesibukan bekerja agar kerja anda sentiasa dalam keberkatan Allah s.w.t. and yang paling penting Amanah lah dalam setiap tugasan dan pekerjaan yang diberi oleh employer anda, kerana disitulah sebenarnya kualiti kepercayaan yang akan diberikan oleh employer kepada diri anda.. *tapi sekarang ramai tak pandai nak amanah, pandai bodek boss jer lebih kan?

“Sesungguhnya Allah menyukai apabila seseorang itu melakukan sesuatu, ia lakukan dengan tekun.” (Riwayat al-Baihaqi)

"Being brave to take a risk if you know that is your true life"

p/s : I just wrote it even i still not being a worker yet. Up to u if u want to take my point above in your own life. :)

Saturday, December 3, 2011

Its All About Running Man !!


Running Man oh Running Man ~ Macam angau kan saye nihh..


tp to being honest , citer tuh best laa.. Im maybe not a hard die fan, but citer tuh really entertain me dikala suka dan duka.. Cewahhh ! Tuk yang tak tau lagi citer Running Man tu camne, Movie ke, Anime ke, Talented show ke, Singing competition ke, bla bla bla... Running Man ni sebuah variety show South-korean di bawah syarikat SBS group.


Variety show nih menampilkan ramai artis korea terkenal sepanjang episod demi episod. Tuk artis tetap sepanjang show nih macam Yoo Jae Suk yang lebih dikenali sebagai nation MC at south korea, 


tak lupa juga The capability Man, Kim Jong Kook, seorang penyanyi solo yang terkenal dengan lalu Sarang Surowo, sangat ditakuti oleh running man lain kerana badannya yang sasa.......


Sasa kan kan ? Dia jugak sepanjang show tuh dipanggil SPARTA KOOK tuk kesasaan beliau.. wahh2.. name pon cam hebat jer.. 


Ape yang menjadikan variety show ni lebih lebih kelakar ialah role Monday Couple di kebanyakan episod yang selalu mencuit hati sape-sape jer yang tengok.. Monday couple nih ialah hasil couple antara Kang Gary dengan Song Ji-Hyo.. Kang Gary ni ialah salah seorang rapper dari kumpulan LessSang yang agak jugak terkenal di korea tuh.. Antara lagu diorang yang aku minat ialah lagu The Girl Who Cannot Breakup, The Boy Who Cannot Leave hasil duet ngan seorang penyanyi pompuan.. Song Ji-Hyo ni plak seorang pelakon wanita popular yang terkenal melalui lakonan nya.. *takde idea sebab tak tau sngat ape job minah nih.. huhu


Lain lak variety show ni jugak ade artis Lee Kwang So ngan Member nye yang same umur iaitu Flower Boy Song Jong Kii.. Diorang ni dalam certain case agak berlainan watak dalam show tuh contoh nya Kwang So nih agak agak agak sedikit lembab dan selalu dipermainkan oleh member running man yang lain setiap episod.. Jong Kii plak, seorang pelakon selalu memberikan yang terbaik sepanjang penglibatan beliau lam running man..

Watak yang agak aku minat jugak ialah artis Haa Dong Hoon, ataupon Haroro.. tapi selalu panggil Haha jer sebab nak ringkas kan.. Die ni Dongsaeng kepada Sparta Kook, (Kim Jong Kook) sebab salu jer se team ngan si Sparta Kook nih.. Selalu nye lam game die jadi assistant jer kepada abang Jong Kook nye tuh sebab die senang nak kalah lau duk sorang-sorang.. Watak kelakar die tuh memang buat setiap orang yang faham akan gelak jer dengan telatah Die Hard Fan kartun Pororo nih.. hehe


Ni pulak Ji Suk Jin, terkenal dengan middle-ages man skali dengan yoo jae-suk.. die ni seorang yang selalu jadi mangsa keadaan macam gwang soo jugak, selalu jer kalah awal lam sumer game, selalu di permainkan oleh running man lain sebab die nih lemah sangat sampai tak leh jadi main character lam mane-mane episod running man pon.. Bekerja sebagai Nation Mc kat korea tuhh..

  
Former School girls, Lizzy jugak selalu participate dalam banyak episod show nih.. tapi die participate awal-awal jer.. last-last dah takde dah, maybe busy belajar or acting kot.. tapi saya suke die participate sebab perwatakan die yang cute tuh.. *muke pon cute jgak kn.. huhu

Running Man jugak dah introduce banyak artis-artis lain tak kira pelakon, penyanyi, penari ataupon pengarah yang participate sebagai guest tuk show nih seperti ahli kumpulan daripada Super Junior, Girls Generation, 2PM, TVXQ, CNBlue dan pelakon seperti Shin SeKyung dan Char Hae Bin..

As conclusion, seriously don't ever think that im a K-Pop fan, or Korean Movie Anime fan, because im totally not interested with those kind of entertainment.. Im prefer Upin Ipin more than that maybe.. But now, daripada show Running Man nih, i start listing a few korean song from artist that participate in running man in my favorite list.. haha.. i list them just i love their catchy song k.. not dancing or whatever.. Terbaru, show nih dah mula luaskan empayar diorang dengan mejelajah ke beberapa buah negara di asia tenggara macam Thailand and China.. And they said that they will fly over a few more asian country like Malaysia, Indonesia, Philipine and Singapore..

p/s : Cepat-cepat laa datang malaysia Wehhh !

btw, ape kena Blogger nih !! aku tulis jer padam sendiri.. penat-penat aku tulis separuh die kerat..adoii !

Friday, December 2, 2011

Facebook ohh Facebook ... *Part 1

Bangun pagi mandi-mandi, gosok gigi.. 
-Hurmmm ? am i forget something ?
-Ohhh , wait !!
-Snapp , snapp *flashing !
-Ehmm, cantik jugak aku pagi-pagi nihh..
-Nak bluetooth nanti ke skarang?
-Ehmm, bluetooth skarang laa..
-Sending files to laptop.......
-www.facebook.com *tettttt,tettt,tettttt ~
-Sayetausayecantik@Yahoo.com
-Password - ********
-Ehm, 80++ notifications? Nanti2 lah aku bukak..
-'Change picture'
-'Browse'
-'sayecute.jpg'
.......Uploading.......
-Ehmm, lmbatnya.. tk sabar2 nak kasi orang tengok gambar bangun tido aku nih.. hehee 
-Haaaa ! siap pon.. ehmm, 'edit thumbnail' , ok cantek ! 
-Ehmm, pegi mandi dulu lah..
5minutes later...........
Mamat smart and 28 other friends like your pictures.
Hati Kosong and 15 other friends comment on your picture.

-Jejaka 1 : wahh ! comelnya awak nih..
-Gadis : ehh, mane ade bese2 jer laa.. (aku tau aku comel lah! haha)

-Jejaka 2 : nice pic awak.
-Gadis : hehe, thanks k, tkde laa lawa sngat pon :') (haha, aku tau pic aku comel)

-Jejaka 3 : awk2, awk ni comel laa.. kompen da ade pakwe kan?
-Gadis : hehee, mane ade awk.. tk comel pon laa.. org hudoh mcam sy nih mane ade orang nak pon (pakwe aku keliling pinggang laa!)

-Jejaka 4 : Comel ciptaan tuhan nih.
-Gadis : Mane ade, burok2 jer nihh :')

-Jejaka 4 : Tapi syg, disalah guna pulak.. orang bangun tido awal2 solat subuh, buat kerja berfaedah.. tp ni ? bngun pagi, tak mandi tak ape lagi, amik gambar tayang kat dunia gambar 'comel' awak tuhh? ehh, comel ke rambut serabai camtuh? comel ke kat mate tuh ade taik mate lagi? ya Allah.. tuhan jadikan rambut awk lurus camtuh bukan tuk ditayang umum kan laa.. sehelai rambut awk tuh dah dpat share 1 dosa tuk awak.. laki-laki yang tengok trmasuk saye nih jgak dapat dosa awak tau tak tuhh? 1 more thing, as long gmbar awak di lihat oleh lelaki-lelaki ajnabi kat luar sini, selagi tuh dosa awak bertambah, tau kan sal tuh? Lau awak mati, and no one knows password facebook awak, camne gambar awak tu nk kne delete? Nak ke lau awak terus merane lam kubor selagi gambar terdedah awak tu terus menjadi tontonan ramai? Pikir-pikir laa ye, dah nak patah jari saye menaip tuk awak. harap menjadi iktibar..

-Gadis : ZZZZzzz *remove Friends !



p/s : No offence tuk sape-sape yg terase, im just wrote it from my observation..

Perubahan : Kejutan budaya. Salah Sendiri or Environment ?

Perubahan tak semestinya nak kena cepat-cepat kan. Tapi lau bab term "Kejutan Budaya" tu cepat-cepat pon boleh berubah. Definisi "Kejutan Budaya" ni bile sesorang tu berantau ke tempat orang, tak kesah lagi maju ataupon mundur dari tempat asal beliau lalu berubah mengikut mood tempat baru nye itu. 

Kalau berubah jadi makin baik takpe lah lagi, tapi mintak maaf laa ye, bnyk kes kejutan budaya nih bile, seseorang budak bertitle kan 'budak kampung' berhijrah ke bandar-bandar besar macam KL tuhh.
Banyak orang yang berhijrah ke bandar nih kebanyakannye tujuan belajar and bekerja. Kebanyakan kes students yang terkena kejutan budaya nih telah menyebabkan hampir seramai 112,132 orang pelajar gagal mencapai CGPA 2.0 dalam study mereka. Ramai kan?

Antara sebab utama kejutan budaya ini menjejaskan masa study mereka, bile golongan pelajar ini telah menyalahgunakan pinjaman yang diberikan kepada mereka lalu keluar berhibur dengan kawan-kawan baru dan mengabaikan masa belajar mereka.

Dengan berbekalkan semangat disiplin semasa di sekolah dan jugak habit-habit baik yang diasuh oleh ibubapa di rumah, namun tidak cukup untuk membantu seseorang yang belajar di ibukota ataupon dimana-mana sajer untuk menahan nafsu mereka dengan arus kemodenan di sana. Sebab-sebab nye?

Manusia A : Bai , jom out karaoke ?
Manusia B : Err, takpe lah, aku nak bace yassin ni, malam jumaat kan. Mak bapak aku selalu pesan suruh bace yassin time-time camnih.
Manusia A : Adoiii , come on laa.. Mak bapak ko kat sini ke ko nak kena buat camtuh lagi. Jom laa, sekali sekale jer pon kan.. Kite lepas tensyen kat sane dulu.. Jom laa..
Manusia B : Err, takpe laa..
Manusia A : Arghh, dah2.. Ko buang kopiah kat atas kepale ko tuh, pegi pakai smart-smart skarang cepat..

*Dah macam setan dah manusia A tuh kan? LOL



Contoh-contoh lain tuk kejutan budaya sepanjang di IPTA jugak ialah macam care mereka menyambut birthday mereka. Care sambut birthday di IPTA tak kire laki or pompuan adalah dengan membaling tepung, takpon baling telor ke, takpon ikat kat tiang dan kasi air yang dicampur ngan campuran ape-ape ntah kat die sampai puas. Bayangkan, betapa havoc nye time tuh. Ade certain mangse yang sporting ikot happy dengan merelakan jer beliau dikenakan oleh member-member.

Mungkin ramai yang pikir bende tu remeh jer kan, kompem-kompem lau tanye diorang nape buat camtuh, sure diorang cakap "Be open minded skit laa fikiran tuh k". Open minded tak open minded, pernahkah kita terfikir dari mana datangnya budaya itu. adakah itu budaya yang di amalkan di dalam islam? And i more, ingatlah birthday tu menandakan umur kita semakin tua and semakin dekat perjalanan hidup kita untuk bertemu dengan Ilahi. Lebih baik lah kite sambut birthday dengan sembahyang hajat ke, sujud syukur ke sebab kita masih hidup sampai umur kita semakin tua dari hari ke hari. Saye tak kate saye baik sampai buat sumer tuh, tapi lebih baik celebrate birthday camni kan daripada baling telur and tepung tuh? Lau main baling-baling tuh tak nampak cam memalukan ke? huhuu

Saya dengan senang hati ingin mengingatkan diri saya juga untuk kawan-kawan saye yang masih dalam proses hidup berdikari, bile kita berjauhan dari parents kita, bile dah sampai turn kite tuk kite jage diri kite sendiri plak tanpe bimbingan parents, jage lah diri kite sebaik-baiknya. Bile kite kena buat keputusan sendiri plak dalam ape jua masalah, pikir lah semasak-masaknye, sebab keputusan yang kite buat itu maybe akan effect hidup kite mase akan datang. Jangan mudah-mudah terpengaruh dengan segale bnde yang bleh memudaratkan diri sendiri. Lagi penting ingat pesan mak ayah time mereka hendak melepaskan kite tuk hidup tanpe mereka lagi.

p/s : i don't said that im a close minded person, yet im not a noble man, I wrote those points for my fren out there and of course for myself ..

Thursday, December 1, 2011

Ombak Rindu : Diceritakan daripada novel kepada Movie ~

Daripada novel hasil karya FAUZIAH ASHARI telah diterjemahkan kepada movie oleh pengarah OSMAN ALI. Berdasarkan pemerhatian di pawagam, rata-rata cerita ini mampu mengalirkan air mata bagi setiap penonton yang sudi membayar tiket wayang untuk menonton cerita yang totally berfiksyenkan cinta ini. 

Dibintangi bintang-bintang terkenal seperti Aaron Aziz, Maya Karin, Lisa Surihani, Bront Palarae dan juga Normah Damanhuri , mereka melakonkan dan menghayati elemen watak masing-masing dengan begitu sempurna.

 
Lisa Surihani yang sebelum ini banyak dikenali berlakon sebagai watak yang banyak mengalirkan air mata dalam kebanyakan filem yang dilakonkannya membuktikan bahawa beliau adalah pelakon yang betul-betul serba boleh apabila berjaya membawa watak antagonis dalam cerita Ombak Rindu ini. Watak Lisa iaitu Mila Amylia seorang pelakon popular yang jelita serta lahir daripada keluarga kaya membuatkan dirinya mendapat segala apa yang dihajati, termasuk cintanya terhadap teman sepermainannya iaitu Hariz.



Maya Karin pula yang terkenal dengan watak moden nye juga berjaya membuka mata orang ramai apabila membuktikan watak Izzah yang sebagai seorang gadis kampung naif dan bertudung dimana ia sungguh kontra dengan dirinya yang merupakan seorang wanita bandar.  Pelawaan oleh pengarah Osman Ali untuknya menjiwai watak Izzah dalam versi filem yang menggunakan judul yang sama, terus diterimanya tanpa berfikir panjang. Tanpa solekan tebal dan harus menjadi orang kampung termasuk mengenakan tudung buat pertama kalinya di layar perak, Maya dengan rela bersetuju untuk menjadi Izzah.


 Aaron Aziz juga mencuri tumpuan dalam cerita ini apabila sering kali babaknya terpaksa mencurahkan airmata jantannya itu. Dia mengaku tidak malu apabila terpaksa meragut air mata jantannya selain mengakui adegan intim bersama Maya antara yang paling sukar.

Filem Ombak Rindu yang diterbitkan oleh Tarantella Pictures Sdn. Bhd. itu telah menemui penonton di pawagam bermula pada 1 Disember depan.


p/s : totally tak rugi kalau keluarkan duit untuk menonton movie Ombak Rindu ini di pawagam. 4/5 rate ! :)